Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

29. 4. 2018

Přečteno! Cinder

Výsledek obrázku pro cinder
Pohádky jsou fajn, když teda nezmiňujeme gender stereotypy, žejo. Ovšem já nevím jak vy, ale na čtení pohádek už jsem docela stará. No, a pak přišly Měsíční kroniky. Člověk by si řekl, že i když už zná všechny dětské příběhy z paměti, že ho vlastně nic nepřekvapí. Ani na Popelce. A pak se dozvíte, že Popelka je kyborg. Zajímá vás to? Čtěte dál!


Cinder je mechanička. Jo, a taky tak trochu kyborg. Žije v Novém Pekingu se svou macechou a dvěma sestrami. Jako mechanička a zároveň majetek své nevlastní matky, musí celé dny trávit na tržišti a vydělávat peníze, ze kterých ona sama ale nic nemá. Jednoho dne se u jejího stánku objeví samotný princ Nového Pekingu s porouchaným robotem a otázkou národní bezpečnosti - o tom, že i ona je z části robotická nemá ani zdání a Cinder to nechce měnit. Mezitím celý Nový Peking sžírá nákaza, na kterou se prozatím nepodařilo najít lék. A kromě toho, že onemocňěl i sám císař, je zde ještě hrozba od královny Měsíčanů. Jak se tohle celé vyvede a ztratí i tahle Popelka svůj střevíček na plese?

Jako první plus téhle knihy bych ráda vypíchla originalitu. Ačkoliv se jedná o retelling Popelky, je to skutečně plnohodnotné dílo a nelpí tolik na vyšláplé koleji své předlohy. Knížka je velmi čtivě napsaná, měla jsem ji zhltlou za několik dní, což po přečení Repliky bylo žádoucí. Moc se mi líbila postava Iko, malé robůtky (ano, robůtky.), o kterou se Cinder starala. Pro lepší představu toho, jak která postava zhruba vypadá, především pak právě Iko nebo Cinder, doporučuji projet Pinterest nebo Deviantart a podívat se na nějaké fanarty!

Pokud je vám znám pojem "foreshadowing", nejspíš (stejně jako já) budete už dopředu odhadovat zápletku. Foreshadowing by se dalo přeložit jako předzvěst, prakticky je to zmínění něčeho důležitého v průběhu děje, co je velmi důležité pro hlavní zápletku. Něco jako, když Harrymu Potterovi vysvětlují co je to viteál. Obecně to je ale spíše osobní vada, než chyba knížky jako díla samotného - proto si myslím, že k mínusům toho moc nemám. Snad jen že bych si přála více scén z pohledu prince Kaie a stejně tak Cindeřiny macechy. Stejně tak bych uvítala i nějakou retrospektivu, protože bych ráda slyšela více o Cindeřiným nevlastním otci. A, samozřejmě, více IKO!

Určitě bych tuhle knihu, první ze série Měsíčních kronik, doporučila dívkám (ale i chlapcům se určitě bude líbit), které si užívaly pohádky a užívají si jejich různé podoby do dnes. Pokud rádi čtěte fantasy líznuté sci-fi a láká vás čtivý děj, o který se autorka Marissa Meyer postarala bravurně, tak je tohle knížka přesně pro vás a po jejím přečtení se, stejně jako já, dostanete do tohoto fandomu bleskovou rychlostí!

Pokud ale pohádky, ať už v jakékoliv podobě, nejsou nic pro vás nebo máte radši něco nepředvídatelného, raději se na blogu podívejte na nějakou jinou knihu. 

Knížku hodnotím 9/10 - za to, že jsem uhodla připravovaný plot twist už v zárodku! I tak je to ale pecka a vy si ji určitě musíte přečíst!

Žádné komentáře:

Okomentovat