Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

18. 5. 2018

Přečteno! Kovy: Ovšem

Youtube a youtubeři jsou dneska všude. A točí o hrách, kosmetice, oblečení, knihách, nakupování.. Jednoduše o všem. A o tom je taky kniha, kterou chci dnes zrecenzovat, dokonce se tak i jmenuje. Ovšem. No ovšeeeem, správně, je to kniha od youtubera Kovyho. Sledujete ho? Jestli chcete vědět, o čem takový youtuber může psát (krom toho, že už vám to prozradil v názvu - NO PŘECE O VŠEM!), čtěte dál!

Kniha Ovšem je sbírka úvah, básniček, fotek a příběhů ze života Karla Kováře alias Kovyho, jak ho většina zná z Youtube (minimálně těch 724 tisíc lidí určitě jo). Kovy v knize mluví skutečně o všem - probírá dětství a dospívání, školu, cestování, ale zabrousí do skutečných výzev, které ho v životě potkaly a rozebere také samotný youtube nebo přetvářku. 

Rozhodně mi přijde fajn, že se můžeme podívat do "hlubin youtuberovi duše". Pro mnohé z nás je chvíle, kdy někdo, koho sledujeme skoro denně na sociálních sítích a pouštíme si jeho videa, stojí přímo před námi dost k neuvěření. Najednou vidíme, že to není žádný robot nebo halucinace, ale skutečný člověk. A právě Kovyho knížka je jedním z mála úkazů a způsobů, jak si tohle připomínat klidně i denně.
Knížka postihuje spoustu důležitých oblastí života, se kterými se nemusí potýkat jen youtuber, ale kdokoliv z nás. Věřím tomu, že díky míře dosahu a faktu, že Kovy je skutečný influencer, tahle knížka může pomoci spoustě lidí si uvědomit, že to, jak se občas cítí, je v pohodě - že takoví prostě jsou. Stejně tak by měla pomoci těm, kteří se potýkají s šikanou nebo přetvářkou, aby sebrali všechno co mají a nechali si pomoci - udělali ten krok, který by je z toho mohl dostat, ale pokud ho neudělají, nedoví se to.

Přesto ale poznáme, že psaní není hlavní Kovyho záměr. Už při koupi této knihy s tím ale většina z nás počítá - přecijenom Kovy není známý pro to, že by byl skvělý spisovatel a videa pořád točí dobře, takže asi tak. 

Jestli patříte mezi Kovyho fanoušky a stále jste si knihu nepřečetli, určitě to musíte napravit. Přijde mi ale, že by této knize měli dát šanci i ti, kteří do teď o Kovym jen slyšeli, ale nedovedou si dát dohromady názor na něj - protože přesně v tom vám tahle kniha nejspíš pomůže. Jedním z mých doporučení jsou ale i rodiče - ano, skutečně si myslím, že tahle kniha stojí za přečtení i rodičům ratolestí, které Kovyho zbožňují - uvidí, že ne všichni na těch internetech jsou úplně marný.

Pokud ale Youtuberům a Youtube samotnému moc neholdujete a nechcete se nechat přesvědčit, že tenhle člověk má opravdu co nabídnout, porozhlédněte se na blogu po nějaké jiné knize.

Knize dávám krásných 8/10. Za poskytnutí knížky děkuji Albatrosu. Já si dovolím tuhle knihu poslat dál. S věnováním a podpisem, který jsem sehnala na letošním Světě knihy, tuhle knížku předám mému nevlastnímu bratranci. Věřím tomu, že tahle kniha mu předá přesně to, co potřebuje k tomu, aby se cítil dobře takový jaký je. Vím totiž, že ačkoliv je mu daleko méně, než mě a většině z vás, kteří tohle právě čtete, zažívá si různě nepříjemné věci a já věřím, že Kovyho příběh ho může inspirovat v tom, že je v pohodě bejt "jinej". A že "jinej" nikdy neznamená špatnej nebo horší než ostatní lidi okolo. 

Žádné komentáře:

Okomentovat