Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

16. 3. 2016

Přečteno! 21. den

Výsledek obrázku pro 21 denKdyž jsem přečetla Prvních 100, hned jsem letěla do našeho knihkupectví jen proto, abych zjistila, jak jsou na tom mé oblíbené postavy. Ano, tak moc mne zasáhla. A jak je na tom druhý díl? Jestli lépe nebo hůře a co se děje po tom, co ta první skončí, o tom se dozvíte, pokud budete číst dál!


Atmosféra na Arše houstne a je jen otázka času, kdy celá její posádka umře, pokud se rychle nezačne něco dít. Nedostatek kyslíku způsobí, že se z lidí stanou zvířata a vědomí vrazi, když se rozhodnout část lodi nechat napospas smrti, jen aby si zachránili vlastních pár minut času. Tak to ale Glass nenechá a snaží sebe a své blízké dostat co nejrychleji do transportérů směr Země. Tam se naši hrdinové vypořádávají s novým objevem - Zemšťany. Jak je možné, že na Zemi někdo přežil, kolik jich je a jestli jsou přátelští, to jsou všechno otázky, které si všichni kladou, zatímco se snaží si na Zemi vytvořit své místo k žití. To se ale nemusí líbit všem původním obyvatelům.

Druhá kniha nás opět vtáhne do chvíle přesně tam, kde první kniha skončila. Zamilovala jsem se do postavy Glass, do její odvahy a obětavosti pro ty, které miluje. Také se v knize poprvé setkáváme s Zemšťany a ne všichni jsou z přítomnosti Stovky na planetě nadšeni. Nejsem jedna z těch, kteří v knihách potřebují příliš akce a napětí, proto i když se v knize dělo něco velmi vážného, netoužila jsem po proudech krve a napjatých svalech. Na Zemi se zároveň začínají řešit mezilidské vztahy, což je jeden z aspektů, který rozděluje knihu a seriál, který je akce a krve plný. Líbí se mi, že je zde stále zachováno to, že Stovka je stále jen 100 teenagerů a puberťáků a pudy prostě pracujou. Zároveň se mi líbí cliffhanger, který kniha zanechává.

Ten se ovšem dá zanést také do mínusů knihy, především pro ty, kteří čekají na třetí díl, který se v Čechách vydávat nebude. Nakladatelství CooBoo nevlastní autorská práva k překladu, proto jsem se rozhodla zde na blogu vydat namostatně bez nároku na zisk překlad (velmi nepravidelný) jednotlivých kapitol. Z počátku mne také trochu mrzelo, že ani v druhé knize se neobjevily mé oblíbené postavy, které známe ze seriálu, nicméně i na takové věci se dá po nějaké chvíli zvyknout.

Druhá kniha se mi líbila daleko více, než první, ta nás totiž musela nejprve vtáhnout do děje a vysvětlit všemožné okolnosti. Toho už se druhá kniha mohla vzdát a proto jí dávám 10/10. V tomto porovnání bych pak prvnímu dílu ubrala původní hodnocení na 8/10.

2 komentáře:

  1. Tyjo, zní to fakt zajímavě. Ten děj je asi dost zamotanej, tak jsem to občas moc nechápala, ale asi proto, že jsem nečetla první díl a moc nevím o co v tom jde :D :). Jinak je škoda, že ten třetí díl nechtěj přeložit, ale myslim že kdybys to zkusila číst v AJ, bylo by to super a rozhodně bys tim nezkazila :)
    a děkuju za zmínku, beruško zlatá ♥♥♥ :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to zamotaný hlavně proto, že na zemi to vidíš ze 3 pohledů a nechci zas popsat celou knížku viď :D ale každopádně fakt super :) A o tu knížku v AJ už jsem zkusila napsat o spolupráci, tak sem zvědavá, co se vyklube, drž mi palce :) A přemýšlím že si i napíšu o práva na překlad, co myslíš? :)
      Není za co <3 :*

      Vymazat