Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

27. 12. 2016

DIY: Kouzelnické hůlky!

A je tu další článek a je to zas a opět DIY o které jste si řekli! Název napovídá vždycky všechno, ale já si to stejně uvedu. Když se každý Potterhead rozhodl, že Harry Potter a vše okolo něj se stane jeho životním stylem, všichni se v tu chvíli chtěli proměnit do své 11-leté podoby. Čekat u poštovní schránky na dopis a konečně vyrazit do Příčné ulice pro vybavení potřebné pro studium v Bradavicích. Nicméně ne každému z nás se to podařilo. Ale to není důvod k pláči! V dnešním DIY vám ukážu, jak se stát kouzelníkem snadno a rychle
Originální hůlka 1
Ač bych (jako Ollivander) neměla vyzrazovat výrobní tajemství (prý pokaždé usne jeden domácí skřítek do věčného spánku!), myslím, že s vámi, kouzelníky, se o to podělit můžu. Přeci jen se to dostane jen do magické sféry a žádnej nečar tenhle článek stejně nepřečte, že? No a aby nás nehnal čas a nějaký ten mudla nás náhodou nepřistihl v půlce výroby, bez dalších okolků tu nebudeme kroužit okolo, jako hadi, (see what I did there?) a jdem na to!
A i když trochu nemagicky, co budete potřebovat je:
  • Hůlka na čínu - nebo jakýkoliv očištěný, co nejvíce rovný klacek, ale originalitě a kreativitě se meze nekladou, nicméně to poznáte i v následujících krocích!
  • Tavnou pistoli a spooooustu náplní do ní (věřte mi, nezůstanete jen u jedné hůlky!)
  • Barvy, nejlépe akrylové, ale určitě stačí i tempery, pokud ale použijete ty, určitě si pořiďte ->
  • Krycí lak - doporučuju spíš matný, protože lesklé hůlky nevypadají příliš přirozeně..
  • No a pak je to jen na vaší představivosti - kamínky, perly, provázky, drátky, třpytky, tkaničky, peří, prakticky cokoliv, co do vaší hůlky chcete zakomponovat - plastové kosti z kostlivce, jeho lebku, drahokamy, kousky skla, flitry, přívěšek z náušnice, opravdu cokoliv vám vaše představivost dovolí.
No, a až budete mít všechny tyhle věci přichystané (společně se štětci, vodou a pracovní a odkládací plochou samozřejmě), můžete se pustit do díla. Jen chci připomenout, že tohle je jeden z mnoha způsobů, jak si hůlku můžete vyrobit.

hůlka v půlce procesu
hůlka před namalováním

1. Rozehřejeme si tavnou pistoli - pokud máte starší, které už lepidlo vytéká, když dlouho čeká, s tímhle krokem počkejte do chvíle, dokud nebudete rozhodnutí, jak bude vaše hůlka vypadat.

2. To je tak trochu bod číslo dvě. Vymyslete si svou hůlku. Pokud chcete dělat některou z těch slavnějších, připravte si fotku - a raději hned několik z různých úhlů (pro autenticitu) - pokud chcete povolit uzdu kreativitě, podívejte se na všechny vaše připravené věci a zkuste si hůlku lehce načrtnou- alespoň v hlavě, pokud nechcete na papír.


Originální hůlka 2
Originální hůlka 3
3. Když je lepidlo rozehřáté, hůlka vymyšlená, dřívko očištěné (pokud jste zvolili tuto variantu) a vy ready, můžeme se pomalu vrhnout do tvoření. Mějte na paměti, že lepidlo je opravdu horké, proto s ním pracujte opatrně - nicméně ani rukavice moc nepomáhají, takže to chce jen dávat bacha a jak se říká, nešikovné maso musí pryč!

4. Pokud už vaše hůlka vypadá tak, jak jste si představovali (nebo se té představě aspoň blíží), nechte hůlku pořádně zatuhnout - pistoli můžete vypnout - a připravte si barvy, kterými budete hůlku barvit k obrazu svému. 

Bezová hůlka
Originální hůlka 4

5. Dalším krokem je tedy samotné barveníPozor, když používáte perly nebo kamínky, které chcete nechat neobarvené, abyste je nezašpinili barvou a pokud se tak stane, připravte si nějaké náčiní - štětinky do uší, čistý štětec, kapesník a vodu - kterým to pak můžete dostat dolů. V téhle části už se rukavice hodí, pokud se bojíte, jak se říká, se pořádně zasvinit. Tahle část opravdu není pro čisté ručičkyOdstíny barev jsou čistě jen na vás a vaší iniciativě. Super je, že pokud na rukojeť hůlky použijete třeba tkaničku, kterou pak přebarvíte na zvolenou barvu - třeba na černo - tkanička dá hůlce zajímavý vzhled - až kožený. Já jsem ráda používala také techniku suchého štětce 

Harry Potter

Severus Snape

6. Tuhle techniku vám ještě trochu specifikuji v samostatném bodě. Když vám první vrstva, jak já miluju slovo "coat", zaschne, připravte si štětec a barvu, nejlépe kontrastující té co máte už natřenou - světlá/tmavá. Štětec zlehka namočíte do barvy a jakoby hůlku "oprášíte" - jako by štětec byl suchý a na hůlce smítko. Zanechá to stopy barvy které po zaschnutí dají hůlce dojem opotřebovanosti. A pokud chcete hůlku udělat trochu fancy, zkuste třeba na černou hůlku použít zlatou barvu!!

Lord Voldemort
Originální hůlka 5

7. Posledním bodem je lakování - i na to se vám budou hodit rukavice. Nejlépe lakujte v otevřeném prostoru nebo aspoň někde, kde se hodně větrá - já to dělám na parapetu a doma všichni nadávají stejně, jak to vevnitř smrdí... Nechte pak hůlku alespoň hodinku schnout s tím, že ji sem tam otočíte, aby se k povrchu, na kterém leží, nepřilepila. Nebo pokud si vymyslíte nějaký jiný způsob schnutí, než je ležení, tak jen líp!



An voala! Hůlka je na světě! Zda má jádro z blány dračí nebo žíní jednorožce se pak můžete rozhodnout sami, ale právě jste si vytvořily skvělý pamatákový nebo výstavní předmět, který je i vhodný jako dárek pro některého z dalších potterheadů ve vaší blízkosti! Zároveň je to taky super forma činnosti, jak zabavit děti v deštivých dnech jak doma, tak třeba i na táboře - pokud vám budou stačit hůlky, provázky a hlavně pistole s náplněmi!

Hermione Granger

Jestli vás ohledně výroby hůlek něco zajímá, nevíte si rady nebo byste chtěli vyrobit hůlku ode mne, nebojte se napsat do komentářů i s kontaktem na vás a domluvíme se!
Nebojte se taky napsat co si o tomhle DIY myslíte a pokud ji zkusíte, ráda se na vaše výtvory podívám!

12 komentářů:

  1. Super navod, libi. Jen bych vyuzil spis jinej zaklad nez tu hranatou hulku. Asi pujdu hledat vetvicku :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, sama přemýšlím, že až bude menší vlhko, projdu se nějakou lesní cestou a prubnu i obyčejné dřevo :) dokonce se chystám i na vyřezávání a použití soustruhu! :)
      Ale jak jsem psala, tohle je jedna z mnoha metod výroby, každý nápad navíc jen lepší pro tebe :)

      Vymazat
  2. Tak na tohle DIY jsem se těšila :) Určitě vyzkouším :) Hůlky vypadají parádně a postup není těžký, to chce jen kreativitu :) Takže už se těším, co za hůlku mi z toho vznikne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ho tu konečně máš a doufám, že se pak pochlubíš i tvými výtvory! :) A kdyby ti náhodou nešly, tak se nabízím, že ti nějakou vyrobím já :)

      Vymazat
  3. Ahoj, tie kuzelne palicky vyzeraju uzasne a mas uchvatny dizajn blogu. Mohli by sme si prosim spriatelit blogy? (Ked chces mozes sa pozriet na moj blog: www.lovelyteenagegirl.blogspot.sk)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju za chválu jak hůlek, tak designu - je to z velké části pomoc Dede, kterou najdeš na webu Ježkovy voči :) O spřátelení dalších blogů zatím neuvažuju, ale kdyby něco, ozvu se ti :)

      Vymazat
  4. Páni, to je snad nejlepší návod jaký jsem zatím viděla! Mám v plánu si vlastní hůlku taky vyrobit a nenašla jsem nic použitelnýho a tohle vypadá parádně :) V létě pojedu na tábor kde je téma Harry Potter, a budu s děckama muset vyrábět hůlky, tak to hned využiju :) Měj se hezky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, chtěla jsem ho udělat co nejpodrobněji a nejsnadněji, ale ve své podstatě jde jen o fantazii :) pokud na nich budeš pracovat s dětmi, dej opravdu pozor na to lepidlo z tavné pistole - už jsem si 4x spálila palec :D :(

      Vymazat
  5. Nádhera! Já na tyto výtvarné akce nemám náčiní ani prostory, ale vždycky na to mám chut, kdyz to vidím:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle DIY je fakt dost snadný a vlastně hodně osobitý :) hůlka může reflektovat tvojí vlastní osobnost :)

      Vymazat