Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

28. 9. 2017

Přečteno! Šepotání

Máte rádi Říši divů, kterou magicky popisoval Lewis Carroll v příbězích o Alence? A co když si ji tak úplně sám nevymyslel a jen poupravil zmatené řečičky malé holčičky, co vyprávěla o tom, jak spadla králičí dírou? Jak tedy doopravdy vypadala a byly to všechno jen výmysly? To vám prozradí kniha Šepotání. Čtěte dál!

Kniha Šepotání je první ze stejnojmenné trilogie od A. G. Howard. Mladá Alyssa, rebelující proti všemu, co představuje její současný život si připadá jako by začala bláznit. Najednou jako by jí můry a luční kvítí našeptávalo nějaké podivnosti. K tomu všemu je její máma v blázinci a táta se společně s jejím sousedem, kamarádem a tajnou láskou v jedné osobě Zachem proti ní spikli a odmítají jí dovolit jet na školu do Londýna. Jako by to bylo jejich rozhodnutí. Všechny ty hlasy, co jí v hlavě přes sebe křičí, se snaží utišit pastmi na motýli a jako pomstu jim nachystá plátno, na kterém z nich udělá mistrovské dílo. Odkud ale bere inspiraci na reálie a panoramata, která tvoří? Co když není jediná, kdo ty hlasy slyší? A kde se tady vzal ten velký modrý motýl?

Pokud se na knihu díváte jen jako na retelling, nejspíš vás nedonutí si ji skutečně přečíst, stejně jako jsem to původně měla já, protože ani obálka mne nijak zvlášť neočarovala.

Co mě ale dostalo byla barva písma. První kniha je totiž psaná zeleně! K tomu absolutně neotřelý děj, plný fantazie a bizáru, přesně jak to mám ráda! Všechno to tajemno, zvrácenost a kouzla, která nám kniha nabízí, to je něco, co jsem dlouho v žádné knížce neobjevila. Kniha by si také obstojně stála jako standalone - nebo-li samostatná kniha bez pokračování. Jaká ta budou, to vám zase povím někdy příště! 

Knihu doporučuji všem těm, kteří mají rádi Alenku v Říši divů a mají zájem prozkoumat to, jak vypadá v očích někoho dalšího, především v očích A. G. Howard! Pokud máte rádi i lehce hororové a zvrácené prostředí, tohle je taky něco pro vás!

Ovšem pokud jste zastánci původní verze Alenky a nemáte rádi změny či dokonce podivné postavy a kosti s kusy masa, tohle čtení nebude asi pro vás. Stejně tak si myslím, že tahle knížka je spíš pro čtenáře 15+.

Knize dávám hodnocení 9/10 - bodík si schovám pro některý z následujících dílů. Pokud jste trilogii četli, nebojte se do komentářů napsat svůj názor a napište mi i vaši nejoblíbenější knihu od autorky!

Žádné komentáře:

Okomentovat