Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

3. 10. 2017

Přečteno! Stačí jen chtít

Žijeme v době sociálních sítí. Spousta z nás na internetu tráví každý den a už se pomalu zapomnělo, jak ve skutečnosti dokáže být nebezpečný. Co kdyby se najednou našlo místo, které vám dá to, co chcete? Ovšem nebude to zadarmo.. Zajímá vás, jaká byla kniha Stačí jen chtít? A co doopravdy potřebujete? Čtěte dál!

NEED. Krátké anglické slovíčko, vyjadřující potřebu, nutnost, nouzi. V dnešní době a především u mladé generace se dá často a snadno zaměnit za sloves chtít. Kniha Stačí jen chtít vám ukáže, že většina teenagerů totiž nedokáže odlišit potřebu od chtíče.
Na to spoléhala i sociální síť pojmenovaná NEED. Za splnění nevinně vyhlížejících úkolů dávala studentům Wisconsinské střední školy v Nottawě jednoduchou otázku: Co potřebujete? Pro většinu to byl nový počítač, mobil, kabelka, ale pro Kaylee to znamenalo něco daleko důležitějšího: novou ledvinu pro svého bratra DJe. Jak se ale NEED rozšiřoval, splnění úkolů už nebylo tak snadné, jako pozvat 3 další přátele do sítě. O to víc znepokojivý byl pro Kaylee pocit, že za svůj požadavek zatím žádný úkol nedostala. Je to ovšem dobře?

Aktuální téma sociálních sítí nikdy nebude střela mimo. Autorka Joelle Charbonneau podle mého názoru perfektně ukázala, jak dokáže být lidský charakter zvrácený. Příběhy jednotlivých postav jsou ze začátku každá jinde, ve finále ale sledujeme, že se vše do posledního protíná v jeden osud.

Co trochu nechápu je změna obálky v českém vydání, ovšem to se ani nedá počítat jako mínusový bod. Co mi trochu vadilo byly ovšem věci v rámci korektury - překlepy, chybějící písmena a někdy i podivný slovosled.

Tuhle knihu doporučuji těm z vás, kterým se líbily filmy stylu NERVE, Unfriended, The Circle nebo dokonce Matrix.

Pokud ale nejste připraveni na i z části nechutné scény nebo na to vidět i jiné příběhy než "a žili šťastně až do smrti", zatím se na blogu poohlédněte po něčem jiném. 


Pokud bych tedy měla hodnotit tuto knihu, mojí první od Joelle Charbonneau, určitě nebudu šetřit a dám plný počet, 10/10.

1 komentář:

  1. Já se na Humbook chystám a zrovna tuhle knihu jsem teď taky kvůli tomu přečetla a musím říct, že jsem nadšená :)

    OdpovědětVymazat