Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

5. 1. 2018

Přečteno! Kaziměsti


Víte o sobě, že máte vlastnosti, které nejsou zrovna hezké a tak by o nich nemělo vědět moc lidí? Tak to potom nechoďte do Podivné ani do Podivnější. Že nevíte, o čem to vlastně mluvím? To jsou ulice z knihy Martina Bečana jménem Kaziměsti. Pokud vás zajímá jaká tahle kniha je, čtěte dál


Čtyři, celkem zvláštní studenti Oloumoucké univerzity a nejlepší přátelé zjistí, že neznají své město tak dokonale, jak si mysleli. Tramvaj, kterou nikdy neviděli, jede do ulice, kterou nikdy nenavštívili. O to zvláštnější je všechno, co zde vidí a stejně tak i někteří lidé, které zde potkají. Tyto ulice ale odkrývají lidský charakter, což není vždycky to, co bychom si přáli. Takže pozor kam šlapete a nekrmte kanály!

Je mi jasné, že vám může přijít můj popis knihy celkem nic neříkající. U debutující knihy autora Martina Bečana je ale dost těžké říct k ději více, protože už takhle jsem vám leccos vyzradila. Teď už ale k věci. Tahle knížka byla skvělá. Je zařazena do takzvané městské fantasy, která propojuje skutečný život s tím vymyšleným. To ale není snadný úkol a ti z vás, kteří už Kaziměsti četli vědí, že v Martinově hlavě musí představivost dost slušně pracovat, protože něco takového jsem ještě nikdy nečetla. Více než na děj samotný se autor zaměřuje spíše na vykreslení postav a jejich osud. Kdekomu by mohlo přijít, že při psaní musel sám autor něco brát, ale opak je pravdou. Jak nám sám Martin řekl nejen na Humbooku, ale také na Radši srazu, přesně takhle jeho hlava prostě funguje. A myslím, že my můžeme být jen rádi, protože takovéhle knihy bych mohla číst pořád!

Spád děje je opravdu spíše v pozadí, což ne každému čtenáři může vyhovovat, ovšem já jsem byla nad míru spokojena. Co mi taky trochu překáželo ve čtení, byla má neznalost Olomouce jako takového. Občas se v ději objeví konkrétní místa, o kterých nic nevím a tak si nemůžu situaci úplně představit.

Tahle knížka možná byla cílená pro mládež, já ji ale doporučuji spíše mladým dospělým, ovšem četla ji i moje mamka a líbila se jí, takže pokud sháníte něco pro staršího čtenáře, který si v tomto žánru libuje, ani tam nic nezkazíte! Zároveň vám knihu doporučuji, pokud se vám líbil Divotvůrce!

Pokud ale nejste na tenhle poddruh fantasy a potřebujete především děj napjatý jako kšandy nebo meče a kouzla, raději se téhle vyhněte a zkuste nějakou další, o které na blogu píšu.

Martinův styl psaní a představivost mi učarovala. Téhle knize dávám rozhodně 9/10. A bodík si schovávám na další knížku, takže Martine, jestli tohle čteš, pospěš, ať máš u mě 10ku!!

2 komentáře:

  1. Kaziměsti jsou naprosto luxusní. Hodnotila jsem je ve shrnutí jako překvapení roku, kterým opravdu byli. Skvěle vymyšlená jednohubka.
    PS: vyber si font písma, který podporuje češtinu, v textu je to opravdu hodně rušivé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :) jinak mě ten font češtinu podporuje, takže problém bude možná v zařízení - na mobilu stačí si blog otevřít v prohlížeči :)

      Vymazat