Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

10. 6. 2018

Měsíc barvy duhy #1 Seriály

Červen je takzvaný Pride month - měsícem hrdosti, spojeným s LGBT+. A protože ti z vás, kteří četli mou recenzi na Probuzení Simona Spiera vědí, že je podle mě důležité tohle téma řešit, rozhodla jsem se v rámci Měsíce barvy duhy, což bude série článků, doporučit seriály, filmy a knihy na téma LGBT+ a hned to odstartujeme prvním dílem, v němž doporučím seriály, které jsem už viděla!


Everything Sucks

Jednosériový seriál, zabývající se vztahy na americké střední škole, který skvěle popisuje nejistotou ohledně sexuální orientace, její zkoumání a to, jak obtížný může takový coming out pro někoho být. (Vhodné pro fanoušky The End of the F*cking World, Stranger things, 13RW)



Rupaul's Drag Race

Nemůžu mluvit o LGBT, aniž bych zmínila RPDR. Rupaul, nejznámější drag queen (= v podstatě ženský imitátor), vede soutěž o titul drag superstar, jejíž účastníci jsou zkoušeni v oblasti herectví, couture, tance, zpěvu, make-up dovedností, šití a komedie. Českým ekvivalentem by mohlo být Trans vystoupení, ovšem Drag je zaměstnání, ne sexuální ani genderový postoj. (Vhodné pro fandoušky ANTM)

Orange is the New Black

Seriál z prostředí amerických ženských věznic. Je jasné, že i zde se objevuje spousta LGBT motivů. Tento seriál se potýká nejen s problémy spojenými se sexualitou, ale také drogovou závislostí, fyzickým násilím a nefunkčností amerického vězeňského systému. (Vhodné pro fanoušky dramatických seriálů podle skutečné události a vězeňského prostředí)



Sense8

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů je Sense8, který měl pátečním dílem svou derniéru. Ve zkratce jde o osm lidí, žijících na různých místech na planetě, kteří se v jednu chvíli propojí skrz mysl. Ovšem to není důvod, proč jej zmiňuji v tomto článku. Několik hlavních postav tohoto seriálu je hrdými zastánci LGBT komunity. (Vhodné pro fanoušky Orphan Black, Black Mirror a dalších drama seriálů) 

Pose

Naopak Pose je seriál, který tento týden odstartoval svým pilotem první sérii. Odehrává se v New Yorku v roce 1987 a sleduje příběhy queer skupiny, účastnící se takzvaných "balls" - prakticky v soutěžích pózování. Category is: naprosto upřímný a realistický příběh kohokoliv, kdo se v 80. letech přiznal ke své sexualitě či dokonce transexualitě. (Vhodné především pro fanoušky RPDR, ANTM)


Glee

Samozřejmě zde nesmí chybět ani Glee. Seriál o hudebním kroužku na americké střední škole, který zná mnoho lidí především, díky skvělým coverům na známé písničky. Několik hlavních postav se zde hlásí k homosexuální orientaci, stejně tak je zde rozebíráno téma transexuality. (Vhodné pro fanoušky High School Musical, Everything Sucks)

Orphan Black

Ukončený seriál o klonech (velmi zkráceně, ale mám takový pocit, že cokoliv bych řekla dál by mohlo působit jako spoiler). I zde je jedna z postav homosexuální orientace, přesněji jedna z klonek (jakože klon ženského pohlaví, chápeme se), pro mě nejoblíbenější postava celé série. (Vhodné pro fanoušky Sense8, Black Mirror, Westworld)



13 Reasons Why

V současnosti nejdiskutovanější seriál, jemuž vyšla druhá série a byla oznámena i třetí (bohužel), vyprávějící kromě LGBT i o sebevraždě, mentálních nemocích, závislosti a znásilnění. Na pozadí střední školy je velmi dobře ukázáno, že ne vždy je coming out tak jednoduchý, jak by se mohl zdát. (Vhodné pro fanoušky Everything Sucks, The End of the F*ckin' World)



Také stojí za zmínku (seriály s alespoň jednou postavou LGBT, které jsem viděla, v podstatě ale nestojí za to nich v rámci tohoto tématu mluvit ve velkém)
Pretty Little Liars, Shannara Chronicles, Grey's Anatomy, The 100, Jessica Jones, American Horror Story, The Walking Dead, The End of the F*ckin' World, Přátelé

2 komentáře:

  1. Skvělé tipy na seriály :) Zrovna jsem přemýšlela jaký nový seriál začít a díky tomuto článku mám hned spoustu inspirace co si pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě nejvíc doporučuji Sense8 a Pose, pokud se ti Pose zalíbí už je jen kousek od Drag race :)

      Vymazat