Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

14. 6. 2018

Měsíc barvy duhy #2 Knihy


V měsíci barvy duhy pokračujeme! Tento díl bude o LGBT knihách, které v českém jazyce vyšly. Je skvělé, že se toto téma dostává více a více i do podvědomí lidí právě díky knihám, proto mi tato část přišla neméně důležitá, než vizuální cesty, jako jsou filmy a seriály. Mějte na paměti, že většina těchto knih bude převážně Young Adult. No, ale bez dalších okolků, čtěte dál!



Skoncovat s Eddym B.

Francouzský román, který velmi surově popisuje autorovo dětství a coming out na pozadí chudého a omezeného francouzského venkova. Ačkoliv byla kniha vydána v roce 2014, poznatky z ní by se daly přenést i na současnou dobu a bohužel dokonce i na značně méně omezenou společnost (alespoň co se příjmu informací týče.)




Probuzení Simona Spiera

Na tuhle knihu se zde už objevila i recenze, nicméně pro ty, kteří ji nečetli si to zopakujeme - Příběh amerického středoškoláka Simona, který už ví, že je gay, ale nikomu ve svém okolí to neprozradil, snad kromě Blua, klukem z jeho školy, se kterým si anonymně píše dopisy (tudíž navzájem neznají svou identitu). Příběh jako vytržený z deníku dnešního teenagera, který podle mě stojí za přečtení úplně každému a je jedno, jakého věku, pohlaví nebo dokonce názoru na homosexualitu je.



Aristoteles a Dante objevují záhady vesmíru

Dante se s Aristotelem potkají na koupališti a připadají si, jako obrácené strany mince. Aristoteles je klasický vypruzený teenager, jehož bratr je ve vězení a Dante je podivín a všeználek. Čím více se ale poznávají a tráví spolu čas, největší pravdu zjišťují sami o sobě. 





Ten, kdo stojí v koutě

Charlieho příběh známe i jako film, já ho přináším v seznamu knih. Ve formě dopisů se Charlie svěřuje o dospívání jako "underdog" (podivín, nemluvka, zkrátka ten, co stojí v koutě, že?), který objevuje neznámé oblasti života. Drogy, sex a jiné sexuální orientace a písničky, při kterých se můžete cítit nekonečně. 



Muffin a čaj

Kniha z pera českého autora o Danielovi a Kitovi, šestnáctiletých chlapcích, kteří jsou jako oheň a voda. Uzavřený a odměřený šprt a nepořádný umělec. Jako český debut a ještě ke všemu s LGBT tématikou si tato kniha vede opravdu skvěle, autor navíc na svém blogu doplňuje svou knihu o další krátké příběhy o Kitovi s Danielem, proto jestli chcete zjistit tajemství o tom, proč se kniha jmenuje právě muffin a čaj a co za kouzlo tyto dvě věci přináší, určitě běžte do knihkupectví/knihovny to zjistit!


Will Grayson, Will Grayson

Dva kluci se stejným jménem, ale totálně rozdílnou osobností, kteří do jedné chvíle nevěděli jeden o druhém. Drobek, kamarád jednoho z Willů, se ale stane prostředníkem, který jejich osudy svede dohromady. Díky němu čeká čtenáře i oba Willy spousta překvapení. Naučí se něco nového nejen o sobě, ale i o lásce a přátelství. 




Nejdelší den Adama T.

Adamovi vztahy úplně neklapou, práce taky stojí za nic a jako by toho nebylo málo, ke všemu se hádá s tátou. Především proto, že on je gay a jeho táta farář. Příběh vypráví (nečekaně) Adamův nejhorší a nejdivočejší den, který se neobejde bez konfliktů, coming outu, sexu, lásky a to i té nešťastné. Je však na konci tunelu světlo a má Adam nějakou naději?



Princ a princ - Král a král a rodina

Dětská kniha v seznamu LGBT knih? Ale ano! Královna by své žezlo už ráda předala svému synovi, jenže ten ne a ne se oženit. Jemu se totiž žádná z princezen nelíbí, za to princ Krasomil ano. Knížečka se dočkala také pokračování Král a král a rodina a jedná se o jednu z mála (jestli ne jedinou) s touto tématikou v rámci dětských knih. KE všemu je krásně ilustrovaná a zajímavě zpracovaná.


Pražská buzna

Každý průměrný gay si myslí, že je jeho příběh jedinečný, v podstatě je ale stejný, jako prakticky každý, ať už jde o toho, co si na vesnici ještě neprošel coming outem nebo o toho, co se nebojí to dát všem v baru vědět. A stejný je i Milan, který si vede 15 let deník, který má dokázat, že mu všichni musí závidět - ať už je jakékoliv orientace. Jeden z dalších debutů českého autora, původně bloggera.



Knihy, které stojí za zmínku:

Líbali jsme se, Nejtemnější část lesa, Den co den, Nedej se, Dej mi své jméno, Dám ti slunce, Podělaným navrch, Něco víc, Šest vran, Malý život, Pětkrát out, Lady Fuckingham, Buzíčci, Od sebe k sobě.



6 komentářů:

  1. Pěkný článek :)Ani jsem nevěděla, že je těch knih vydaných už tolik. Z této tématiky jsem zkoušela číst Muffin a čaj a moc mě knih nezaujala. Tak nevím jestli mi LGBT prostě nějak nesedí nebo jestli mě nebavila jen ta jedna konkrétní kniha :) Tak se chytám na Simona Spiera a jsem zvědavá, jak na mě zapůsobí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simona jsem si zamilovala, určitě se ozvi, jak se ti líbil :)

      Vymazat
  2. líbí se mi, že je čím dál více knih a čím dál více se o tom mluví :)) to je dobře :))

    OdpovědětVymazat
  3. Nejdelší den Adama T. je teď všude! Musím se po něm někde kouknout :D Se spoustou tipů souhlasím a díky za ty, o kterých jsem nevěděla. Je fajn, že se v tomhle žánru i v češtině dá najít tolik knížek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, doufám, že jsi zde načerpala inspiraci :)

      Vymazat