Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

29. 6. 2018

Měsíc barvy duhy #4 Dokumenty

Předposlední den duhového měsíce bych ráda pojala trochu "vzdělávací" formou. V tomto díle vám totiž přináším seznam dokumentů ze světa LGBT komunity. Stejně jako seriálů a knih i dokumentů je celá řada a upřímně nevím, který z nich stojí za zmínku více nebo méně, ale nějaké malé procento z nich jsem vám tu vypsala. Snad vás některý z nich zaujme, čtěte dál!

Paris is burning

Kultovní dokument o afro (a latinsko) americké queer komunitě v New York City okolí Harlemu v 80. letech a o fenoménu pořádání tzv. "balls". Sestává se ze zpovědí legendárních "bálových" postav. Slouží především k vysvětlení základních pojmů a pochopení kontextu této doby, seznámí nás s tehdejšími ikonami, spektrem soutěžních kategorií, jak fungují "rodiny", AIDS, genderová proměna a dává divákům možnost nahlédnout do počátků dnes již celosvětově známého tanečního žánru - VOGUE. Ballroom scéna sloužila jako platforma drag queens, butch queens, trangender, femme a dalších genderových identit. 
Pro ty z vás, kteří sledujete Amerika hledá topmodelku bude určitě zajímavé zázemí "rodiny" Ninja (v souvislosti s tanečníkem Bennym Ninjou, který pomáhá v soutěži modelkám s pózami). Dokument je skvělý jako doplnění znalostí o kontextu doby, ale také pro fanoušky seriálů Pose nebo RuPaul's Drag Race jako doplnění si kontextu některých výrazů.

Do I sound gay?

Režisér a scénárista David Thorpe najednou nemohl vystát, že mluví moc „vykrouceně" – prostě „jako buzna." Prvotní snaha o mužnější či alespoň neutrální hlasový projev přerostla v komplexnější reflexi typické dikce gayů. Na své osobní cestě, kdy za pomoci lingvistů, logopedů a hlasových koučů odbourává své dosavadní návyky, odhaluje kulturní nánosy týkající se genderu, sexuality, identity a sebeúcty mluvčího. Bez nudného akademismu demonstruje performativní charakter hlasu a problematičnost pravdivosti/autenticity hlasu na logopedických cvičeních, kdy například s extrémně maskulinní intonací odříkává větu: Tady je polštářek s výšivkou. Mozaika pečlivě vystavěných postřehů odborníků, přátel i náhodných kolemjdoucích si vás získá svým nadhledem a osvěžující sebeironií.

Mala Mala

Dokument o síle proměny, vyprávěný z pohledu 9 transgender lidí v Puerto Ricu, včetně April Carrion, kterou někteří z vás mohou znát z reality show RuPaul's Drag Race. Obsahuje také historii LGBT komunity v Puerto Ricu, včetně odsouhlasení a podepsání zákona, který zabraňuje diskriminaci v zaměstnání ve věci sexuální orientace nebo genderové identity. Tento dokument získal několik skvělých ocenění. 

I am Divine

Tento dokument se zaměřuje na Amerického herce, zpěváka a drag queen Divine, narozeného jako Harris Glenn Milstead, který se nejen přátelil, ale také pracoval s filmařem Johnem Watersem, který natočil například Hairspray (ten původní, ne se Zackem Efronem), Cry-baby nebo Female Trouble. Waters se v dokumentu objeví také v rámci interview, stejně tak i matka Divine, Frances Milstead a členové takzvaných "Dreamlanders", což jsou lidé nejčastěji obsazovaní do Watersových filmů.

The Out List

Dokument představující 16 uznávaných členů LGBT+ komunity v Americe, kteří se otevřeně vyjadřují k nekončící řadě problémů, od osobní identity až po rovnoprávnost. Uslyšíte příběh z osobního i profesního života řady mimořádných lidí, kteří pocházejí z odlišného prostředí a s různými zkušenostmi. Od herců, přes atlety až po politiky a zpěváky, zde všichni mluví o svých trápeních a vítězstvích, kterým kdy museli čelit.
Dokument se skládá z exkluzivních intimních zpovědí, které se dotýkají řady témat – od ožehavé problematiky manželských práv, přes náboženství a kulturu, až po rodinu a politiku. Tito úspěšní američané, kteří jsou díky své sexuální orientaci "out", dávají inspirativní příklad budoucím generacím a jejich výpovědi zasáhnou široké obecenstvo.

Gayby Baby

Grahama tátové adoptovali, když mu bylo pět a vůbec neuměl mluvit. Teď mu dělá problémy čtení a má obavy, že se mu v nové škole budou spolužáci smát. Ebony se chce probojovat do školy v lepší čtvrti, aby unikla z předměstí, kde se podle ní na její rodinu dívají skrz prsty, zatímco Gus si ze všeho nejvíc přeje, aby ho mámy vzaly na zápas wrestlingu. Matt je mimořádně inteligentní a mámám pomáhá v kampani za legalizaci manželství pro všechny, ale do kostela s nimi chodit odmítá. Půvabný dokument o každodenních radostech a strastech australských adolescentů je důležitým příspěvkem k diskuzi o podobách současné rodiny.

Stojí za zmínku:


Kumu Hina, Game face, Paragraf 175, The Year, We Thought About Love, This is What Love in Action Looks Like, Out in the Night, Gaming Color, Queens and Cowboys, The New Black, My Prairie Home



Žádné komentáře:

Okomentovat