Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

30. 6. 2018

Měsíc barvy duhy #5 Filmy

Posledním článkem v duhové sérii zakončíme téma LGBT+ a tentokrát to budou filmy. Já doufám, že vás tahle série bavila a že jste zde našli inspiraci, ponaučení nebo jednoduše jen potěšení ve čtení. Dejte mi vědět do komentářů, ale nejdřív čtěte dál!



Dej mi své jméno

Když si rodiče sedmnáctiletého Elieho pozvou do své velké italské vily na léto hosta, jejich syn z toho není vůbec nadšený. Zpočátku se zdá, že toho s pohledným americkým 24letým studentem Oliverem nemají mnoho společného, když však spolu začnou trávit více času, začne mezi nimi vznikat něco mnohem hlubšího než je přátelství...



Zkrocená hora

Film vypráví milostný příběh dvou mladých mužů rančera a kovboje kteří se poznali v létě roku 1963 a stali se přáteli na celý život. Prožili mnoho radostí i tragédií, díky kterým poznali slabost a sílu lásky. Ennis Del Mar a Jack Twist se seznámí ve Wyomin-gu, kde pracují jako kovbojové na hoře Brokeback. Brzy se stávají nejlepšími přáteli. Na konci léta jejich práce končí a každý jde svou cestou. Ennis zůstává ve Wyomingu, kde se ožení s Almou Beers, která mu porodí dvě dcery. Rodina se protlouká životem s velkými těžkostmi. Jack odjíždí do Texasu, kde se zamiluje do královny rodea Lureen Newsome. Vezmou se a brzy se jim narodí syn. Uběhnou čtyři roky, když Ennis dostane od Jacka zprávu, že se chystá navštívit Wyoming. Po Jackově příjezdu oba zjišťují, že uplynulá doba na síle jejich citu nic nezměnila. V následujících letech se oba snaží ze všech sil toto pouto udržet. Zjišťují, že nejdůležitější v jejich životech je síla přátelství, lásky a důvěry.

Carol

Carol ukazuje milostný příběh, jemnost a hloubku jedné strhující lásky. Dobře situovaná a vždy distingovaně elegantní dáma Carol se v obchodním domě seznámí s mladou prodavačkou. Banální setkání a rozdíl ve společenském postavení obou žen ale najednou neexistují, obě jsou překvapeny okamžitou vzájemnou náklonností. Nevinnost prvního setkání brzy mizí a jejich vztah se rozhoří do spalujícího mileneckého poměru. Carol je ovšem vdaná žena a matka a v Americe 50. let byl vztah dvou žen společenský nepřijatelný a postavený mimo zákon.

Rent

Film vypráví příběh skupiny umělců snažících se žít v New York East Village na konci 80. let. Filmař Mark, jeho bývalá dívka Maureen, lesbička Joanne, muzikant Roger, jeho nová přítelkyně Mimi, počítačový génius Tom - ti všichni svůj život „měří láskou“, snaží se prosadit a zároveň čelit zrádnému světu peněz a epidemie AIDS. Co všechno se vlastně může v životě několika lidí změnit za 525 600 minut, tedy jeden rok?
Doporučuji Broadway verzi, ale ani filmová není špatná.

Děcka jsou v pohodě

Nic a Jules jsou matky, které žijí v útulném bungalovu na okraji města se svými dospívajícími dětmi Joni a Laserem. Když se Joni chystá na vysokou školu, její mladší bratr ji požádá o velkou laskavost. Chce, aby mu Joni pomohla najít jejich biologického otce. Navzdory vlastním pochybám splní Joni bratrovo přání a naváže kontakt s „bio-tátou“ Paulem, pohodářským majitelem restaurace. Když do života této nevšední rodiny vstoupí Paul, začíná pro všechny nová kapitola, v níž jsou postupně definovány, přehodnoceny a pak znovu formulovány rodinné vztahy.

Philadelphia

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná...

Weekend

Měl to být klasický vztah na jednu noc. Nesmělý plavčík Russell si po večírku s přáteli ještě zašel do gay baru a ráno se probudil s kocovinou a Glenem. Přestože výchozí podmínky nebyly příliš nadějné a oba muži se lišili jak povahou, tak zkušenostmi a představami o vztazích, nedokázali si dát sbohem. Jejich společný víkend ubíhá v diskusích, drogách, sexu a znovu diskusích, při nichž postupně vycházejí na světlo další a další zážitky, názory, odhalují se jejich já, která v podstatě touží po tomtéž. Vzchází tu naděje na skutečný vztah? Anebo je jejich společný čas omezen právě jen oním víkendem? Přestože se Víkend soustředí na homosexuální vztah, otázky, které otevírá, mají obecnější platnost. Hledání odvahy k překonání obav, vzpomínek na minulost a otevření se citu – to jsou témata univerzální a stále aktuální.

Happy Together

Byli dva a kromě nich nebylo nic důležité. Vydali se na dlouhou cestu a najednou není, co bylo, a naopak je, co nikdo nechtěl. A na druhém konci světa, v pronajatém pokoji uprostřed Buenos Aires přemýšlí Lai Yiu-Fai, co tu vlastně chtěl?




Rocky Horror Picture Show

Kuriózní parodie na béčkové horrory s trochou sci-fi a rockové muziky, která vznikla podle již 25 let úspěšného britského muzikálu. Film i muzikál se záhy po uvedení staly kultovním hitem. Je to taková erotická noční můra, která neuznává žádné hranice. Mladý pár Janet a Brad se ztratí na silnici v dešti a narazí do kostela doktora Frank-A-Furtera - transvestity, který zrovna pořádá výroční shromáždění návštěvníků z planety Transsexual galaxie Transylvania.


Blue is the warmest color

Odhodlaný se zamilovat, patnáctiletá Adele zaměří svou pozornost na chlapce. Je to ale dívka s modrými vlasy, Emma, kterou potká na ulici, kdo si jí doopravdy získá a dovolí jí prozkoumat její touhu vidět se konečně jako dospělá žena. Předevšemi ostatními začíná Adele růst, nalézat a ztrácet sama sebe skrze lásku a zklamání.


Show me love

Poněkud nudné a ospalé švédské městečko Amal: Dvě dívky zmítané problémy dospívání a citovým zmatením se rozhodnou pro poněkud jinou cestu lásky, než bývá zvykem. Jak ale může dopadnout láska plavovlasé krásky s tváří filmové hvězdy a introvertní dívky, která je ve třídě spíš trpěná než oblíbená?



Tomboy

Tomboy je označení pro děvče, které se chová jako chlapec a snaží se mít vlastnosti typické pro kluky, např. klukovské oblékání a hry spojované spíše s chlapci – fotbal a podobně. Desetiletá Laura se s rodiči a mladší sestrou přestěhovala do nového bytu v příjemném prostředí nedaleko Paříže. V šortkách, sportovním tričku a s nakrátko ostříhanými vlasy je k nerozeznání od kluka. Začínají letní prázdniny a Laura se pomalu seznamuje s novými kamarády...


Filmy, které vyjdou:

Becks
A Moment in the Reeds
Disobedience
Mi Mejor Amigo


Kromě klasických filmů doporučuji si někdy o volné chvíli zajít na youtube a najít několik kraťasů (short films) na téma LGBT+ a já vám tu jeden hned nechám, ať víte, odkud se odpíchnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat