Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

12. 6. 2018

Přečteno! Odd a mraziví obři

Severská mytologie nikdy nebyla moje nejoblíbenější, ani když jsem jako teenager hrála Age of Mythology. Stejně tak z dětských knížek by se zdálo, že jsem vyrostla. Když ale přišla zásilka z Knihozemě a v ní i kniha o chlapci, který potkal bohy v těle zvířátek, nemohla jsem odolat. Proč? Čtěte dál a dozvíte se to!

Odd je poloviční sirotek po té, co mu umřel tatínek. Žije s maminkou a jejím novým druhem, který má kopu svých dětí a na chudáka Odda, který je ke všemu ještě mrzáček, úplně zanevřel. Když se v jejich kraji ne a ne ztratit zima a všichni začínají být stále více podráždění, Odd se rozhodne odejít z vesnice do otcova starého dřevorubeckého srubu. Tak daleko od města se jednomu poštěstí vidět ledasco, ale že by i mluvící lišku, medvěda a orla? Jaké je jejich tajemství a na jaké dobrodružství se s nimi může Odd těšit?

V první řadě je určitě potřeba říct, jak nádherné má tato knížka zpracování. Veškeré ilustrace, za které je zodpovědný Chris Riddell, jsou vyvedeny černobíle s krásnými stříbrnými detaily - včetně lemování stránek a je to absolutní pecka! Obálka je navíc udělaná s výřezem, takže se mrazivý obr kouká skutečně zpoza rampouchů! (PS: nemusíte se bát, při zakoupení je kniha samostatně zabalená, takže by se po cestě knize ani výřezu nemělo nic stát) A nejlepší je, že ani obsahově kniha nestrádá. Neil Gaiman, který je známý hned několika díly a stejně tak i zaměřením na severskou mytologii, si dal na poutavosti děje i ponaučení pro děti velmi záležet. Při čtení jsem dostala větší chuť se pustit nejen do nějaké jeho další knížky, ale i nějaké další o bozích ze severu!

Pokud ji budete číst jako dospělý, mějte stále na paměti, že jde o dětskou knihu. Občas jsem na to zapomínala a zpětně sama sobě vyčítala své myšlenky o tom, jak málo detailů a důrazu se klade na postavy a podobně.

Tuhle knížku určitě doporučuji všem, kteří severskou mytologii milují. Zároveň těm, kteří mají rádi dětské knížky (takže taky dětem od 9-10 let, duuuh) a úchylům na nádherné ilustrace! A možná i těm z vás, co máte rádi Avengery.

Pokud hledáte složité zápletky a máte raději hodně písmenek a málo obrázků, podívejte se na blogu raději po nějaké jiné knížce.

Knížce dávám 9/10! A tímto děkuji za krásný projekt Knihozem, v rámci které se vydala spousta krásných dětských knížek, z nichž jich už spoustu mám doma a nemůžu se dočkat, až vám je zrecenzuji! 

1 komentář:

  1. tento týden jsem si ji také přečetla a líbila se mi :)) mně se líbila i Spáčka a vřeteno :))

    OdpovědětVymazat