Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

8. 1. 2019

Přečteno! Čarodějovy hodiny


Občas je potřeba se na čaroděje podívat trochu jinak. Ne každý ke svým kouzelným trikům potřebuje hůlku a ne každý je hodný, ale to už víme díky Vy-víte-komu. Aby se ale děti mohly potkat s magií i trochu jinak, je tu další kouzelná pohádka - a dokonce i ve filmu! Čtěte dál!

Desetiletý sirotek Lewis přišel o rodiče při autonehodě. K tomu všemu se ještě musí stěhovat do nového města do domu jeho strýce Jonathana, který je, slušně řečeno, podivný. Starodávný dům obklopený hodinami všeho druhu pak ale Lewisovi odhalí své kouzlo - MAGII. Jonathan i jejich sousedka paní Zimmermannová mají magické schopnosti, které Lewisovi učarují. Pomocí nich se pokouší získat přízeň Tarbyho, velmi populárního kluka z místní školy. To se mu ovšem vymstí a bude muset čelit velkým problémům.

Myslím si, že jako middle grade, což jsou v podstatě knížky pro první stupeň až 6.-7. třída, je tohle ideální čtení na "rozjezd". Je tam tak akorát kouzel, vtipu i strachu. Knížka je navíc doplněná o krásné ilustrace a předsádku, které dodávají knížečce patřičnou atmosféru.

Co mi vadí prakticky u všech knížek, které ji mají, je filmová obálka. Díky ní člověk, ještě než začne číst, dostane na podnose jak si vlastně má určité postavy představovat. Takže za mě na přebalu ok, ale obálku samotné knihy bych uvítala jinou. Taky je škoda, že kniha nevyužil úplný potenciál dobrého příběhu, takže můžeme jen doufat, že pokračování této série bude lepší, pokud ovšem vyjde i překlad dalších dílů.

Určitě tuhle knížku doporučuji mladším čtenářům. Starší z vás by si v ní něco asi taky našli, ale z příběhu a psaní je hodně cítit, že cílová skupina je tu dána pod 15 let.

Pokud ale vy nebo děti ve vaší blízkosti nevyhledáváte magii a strašidelným věcem se taky vyhýbáte, na blogu určitě najdete něco lepšího ke čtení.

Celkové hodnocení je tedy 7/10. Podle mě ne úplně špatná middle grade. Za knížku na recenzi děkuji knihy Dobrovský.

2 komentáře:

  1. Já spíše než knihu, plánuji podívat na film. Kniha mě zatím moc neláká, tak nejdříve zkusím film. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film jsem zkoukla hned po přečtení a pro staršího čtenáře je adaptace daleko poutavější především díky výkonům Jacka Blacka a Cate Blanchett :)

      Vymazat