Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

25. 2. 2019

Přečteno! Klan

Sleduje tady někdo Vikingy? Mě nikdy tahle část minulosti nezajímala, snad až na ty jejich skvělý účesy, ale když jsem zjistila, že bude vycházet právě Klan, něco mě přimělo tu knížku strašně chtít. A tak ji mám a dokonce už i přečtenou! Jak se mi líbila? Čtěte dál a dozvíte se!


Eelyn je Aska, které před pěti lety zabily Rikiové bratra a od té doby tvrdě trénovala boj, aby se jim v další bitvě mohla pomstít. Nebojácně si klátí cestu s Mýrou, svou nejlepší kamarádkou, po boku, otcem v čele jejich klanu a s neuvěřitelnou nenávistí v srdci, až najednou.. Byl to vážně Iri? Její mrtvý bratr, oblečený v Rikijské zbroji?

Začneme zvenku a to krásnou obálkou! Ačkoliv některým se nezamlouval překlad názvu, já jsem spokojená, protože díky ní zůstala krásná původní obálka, která zaujme na první pohled! V knížce sice nenajdeme mapu, nicméně jelikož se jedná o standalone (samostatnou knížku), nemyslím si, že je potřeba. Děj stabilně plynul a ačkoliv se dá leccos odhadnout dopředu, knížka má stále příjemnou atmosféru, při které cítíte, jak je hlavní hrdinka stále tak trochu napjatá a připravena kdykoliv bojovat.

Trochu mě mrzí ty překlepy, kolikrát mě to totiž vyrušilo z proudu čtení a musela jsem větu číst hned několikrát za sebou. Spousta lidí si taky stěžuje, jak je hlavní hrdinka ubrečená, ačkoliv knížka slibuje odvážnou hlavní hrdinku, nicméně s tím já nesouhlasím. Vzhledem k věku a situaci, ve které se Eelyn nachází, bych si nedokázala představit, že by se chovala jinak. 

Pokud máte rádi prostředí a příběhy Vikingů a jejich klanů, myslím, že se vám tahle knížka bude líbit. Zároveň ji doporučuji jako takový "úvod do fantasy pro mladistvé", ačkoliv nemá fantasy prvky, přijde mi, že nad celým dějem visí velice magická atmosféra. Navíc jelikož se jedná o standalone, nemusíte se obávat, že děj skončí v půlce a budete muset čekat na další díl!

Pokud ale máte radši nějaká složitější témata a série, podívejte se na blogu raději po něčem jiném.

Klan si u mě získal 8/10. Autorka Adrienne Young také koncem loňského roku oznámila, že na podzim letošního roku vyjde ze světa Klanu další knížka, ve které budeme sledovat příběh Halvarda, 10 let po událostech Klanu. Kdo to je a o jaké události se jedná, to se dozvíte, pokud si knížku rozhodnete přečíst. A vy, kdo už jste ji četli, těšíte se? Za knížku k recenzi děkuji Albatros media.

Žádné komentáře:

Okomentovat