Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

3. 1. 2016

Přečteno! Hvězdy nám nepřály

Výsledek obrázku pro hvězdy nám nepřályV téhle recenzi se vrátím zpátky k dílu, které jsem četla jako první od uznávaného Johna Greena. Jedná se o jeho nejznámější a už i zfilmované Hvězdy nám nepřály. Tuhle knížku většinou lidi buď milují, nebo nenávidí. Jak jsem na tom já? Čtěte dál a uvidíte! 
Pokud se mezi vámi ještě najde někdo, kdo nezná příběh téhle knížky, je to o mladé Hazel, která má rakovinu plic. Rodiče, ať jsou jakkoliv ohleduplní, si začnou myslet, že Hazel začíná upadat do depresí, proto ji pošlou na skupinové sezení, kde potká Guse, kluka, který porazil rakovinu, ale zároveň kvůli tomu přišel o nohu. No, a stejně jako u Eleanor a Park tu máme lehkou, nenásilnou lovestory. Jak dlouho to vydrží Hazel a Augustovi? Jak jejich životy ovlivňuje rakovina?

Další nenucený, ač by se někomu mohl zdát přeslazený, příběh o mladé lásce, který mne chytl za srdce. Tahle kniha dokazuje, že Green umí psát i dobré, ale kruté příběhy. Proč kruté? Dotýká se totiž situací a oblastí našich životů, ve kterých každý z nás něco pocítí. Rodina, láska či přátelé. Stejně jako film, který se v tomto případě dá považovat za plusový bod, mne kniha rozplakala a to právě proto, že se dotkla citlivého místa. Green se ale nesnaží rakovinu ani zlehčovat ani z ní dělat nejhorší věc na světě - zobrazuje ji prostě tak, jak je.

Chápu, co se odpůrcům na této knize nelíbí. Podle mého názoru si v každém věku, respektive fázi života a zkušeností, čtenář najde to své. Myslím si, že mladší čtenáři, či spíše čtenářky, z příběhu uvidí pouhou tragickou lovestory.

Proto tuto knihu doporučuji především starším, alespoň nad 15 let a spíše dívkám. Pokud jste už i bez přečtení viděli filmovou adaptaci této knihy a líbila se vám, mé doporučení patří i vám. Ačkoliv víte, jak příběh dopadne, uvidíte, že i kniha vás dokáže rozplakat, jako to svedla u mě.

Pokud ale nemáte rádi lovestory, ani pokud nedopadnou úplně šťastně, vezměte tento příběh obloukem. Ano, říkala jsem, že to není přeslazené, ale ze zkušenosti vím, že se tak kniha většině jeví. Taky bych radila s knihou trochu počkat, pokud je vám (nebo budoucímu čtenáři) méně než 15 let - z příběhu byste si totiž nemuseli příliš odnést a to by byla škoda. Stejně tak si myslím, že tahle knížka není nejvhodnější kniha pro chlapce - ovšem nechci znít jako feministka.

Já téhle knížce dávám určitě 10/10. Příběh ve vás ještě dlouho po přečtení něco zanechá. A podle mě je ten pocit právě ten důvod, proč to za to stojí. 

2 komentáře:

  1. Úžasná recenze! Úplně přesně jsi zachytila moje pocity ať už během čtení nebo po přečtení knihy 📚 :3. TFIOS ke taková srdcová záležitost, protože to byla moje první kniha ve které nebyli upíři nebo kouzelníci 😂.
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/?m=1

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za chválu i sympatii s mými pocity :D :) Je to taky moje první nonfiction když nepočítám klasiku :)

      Vymazat