Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

20. 6. 2017

Přečteno! Všechno, úplně všechno

Pro většinu z nás jsou detaily jako chuť prvního polibku zaznamenané tak dávno v minulosti, že už si nejspíš nevzpomeneme, jak jsme se cítily. Madeline to má ale jinak, celý život je zavřená doma a myslí si, že je tak spokojená. Alespoň do doby, než se nastěhují noví sousedé. Pokud chcete vědět Všechno, úplně všechno o této knize, čtěte dál!


Knížka Všechno, úplně všechno, vypráví příběh Madeline, která tráví celý život v izolaci, díky nemoci zvané SCID. Tato nemoc nabourává imunitu, proto by prakticky cokoliv mohlo způsobit, že onemocní i třeba "banální" chřipkou a umře. Jejich dům je zařízený tak, aby se vzduch co nejvíce filtroval a i jejich předsíň je obohacena o dekontaminační buňku. Za celý život dovnitř směla pouze její matka, Karla - její ošetřovatelka a chůva - a sem tam některý z učitelů. Madeline si tak žila každý den stejně, myslela si, že tak to prostě má být, že žije dobrý život. Tato představa se ovšem rozplynula s příjezdem nových sousedů - především jejich syna Ollyho.

Dílo Nicoly Yoonové je romantickým a nenuceným příběhem s velmi zajímavou zápletkou. Krásná a jemná young-adult kniha je doplněná o roztomilé a do děje velmi dobře padnoucí ilustrace, o které se postaral manžel autorky, David Yoon. Líbí se mi, formát, jakým je kniha rozdělována a psána - některé kapitoly jsou psané klasicky, jiné jsou formou chatu a některé, což mě zaujalo úplně nejvíc, jsou ve formě pouze zmíněných ilustrací, jako například "printscreen" obrazovky, spirály nebo obrázkového návodu. To všechno obohatilo knížku příjemným způsobem a dělalo ji čtivější.

Ne všechny postavy byly podrobně vykreslené, nicméně filmový přebal knihy nám při imaginaci dost napovídá. Když už mluvíme o přebalu, ten se mi líbí daleko více, než kniha pod ním. Nelíbí se mi barva ani vzor, který knihu zdobí. 


Knížku bych stylem určitě doporučila lidem, kterým se líbí knihy od Johna Greena, především pak Hvězdy nám nepřály! Zároveň ji doporučuji všem těm, kteří nemají rádi úplně násilné romanťárny - netvrdím však, že tahle knížka romantická není.

Pokud ovšem nemáte rádi romantiku v knihách vůbec nebo si po přečtení Hvězd už nechcete znovu nechávat zlomit srdce nebo vás jednoduše ani Hvězdy nebavily, tohle není knížka pro vás.


Přichází čas na hodnocení. Jak už jsem zmínila, knížka mě velmi uchvátila, proto se přikláním k hodnocení 10/10. Za recenzní výtisk chci poděkovat nakladatelství Jota!

4 komentáře:

  1. Knihu jsem četla minulý rok a byla jsem z knihy opravdu nadšená :))
    Docela ti i závidím filmovou obálku, jelikož se mi opravdu hodně líbí herecké obsazení filmu. Snad bude film stejně dobrý jako kniha ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obsazení vypadá vážně skvěle, jsem zvědavá, jak se s tím poperou nejen oni, ale i režie :) pár scén jsem už viděla, a vypadá to moc dobře!

      Vymazat
  2. Musím si knihu pořídit, pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat