Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

19. 7. 2017

Přečteno! Caraval

Vstupte, vstupte do záhadného Caravalu, místa, o kterém se vám nikdy ani nesnilo! Jste ochotni zúčastnit se hry, kde jde o více, než jen výhru a peníze? Dnes vám přináším recenzi na knihu, do které jsem se po dlouhé době zamilovala! Pokud chcete vědět více, čtěte dál!

Caraval je něco mezi cirkusem, únikovou hrou a questem jako ve WoWku. Od okamžiku, kdy začne, mají hráči 5 nocí na to, vyřešit záhadu pomocí různých vodítek a vyhrát tak cenu. Jelikož se Caraval koná pouze jednou v roce, lidí, kteří by se jej chtěli zúčastnit, je mnoho. Scralett a její sestra Donatella žijí na ostrově jménem Trisda, kterému vládne jejich surový otec, guvernér Dragna, díky jeho krutosti ho ale jeho dcery nenávidí. Není proto divu, že už od útlého věku Scarlett píše dopisy mistrovi Caravalu - Legendovi - aby se svými herci přijeli na jejich ostrov. Po několika letech a marných pokusech dostat je na ostrov a učinit tak sestru i sebe samotnou šťastnou to ale vzdala, a oddala se myšlence, že si vezme tajemného hraběte, kterého ji vybral její otec. V tom se ale karty obrátí a Scarlett obdrží 3 lístky do  Caravalu, určené pro ni, její sestru a jejího snoubence. Čelí tak nebezpečí trestu pro ni i pro Tellu, pokud se rozhodnou utéct z ostrova s námořníkem Julianem, a také tím překazí svou svatbu, jedinou jízdenku pryč od svého otce.
Asi tušíte, jak to dopadne - protože jinak by kniha neměla 400 stran, kdyby se do Caravalu ani nepodívali, že? Příběhem je kniha přirovnávána k Nočnímu cirkusu, což je knížka, kterou jsem po přečtení Caravalu přidala na svůj To read seznam. Od začátku jsem byla okouzlena způsobem vyjadřování autorky, od barvitosti pocitů až po propracované popisy scén a postav. Stojí za to vám také sdělit,  že bychom se v příštím roce měli dočkat druhého dílu!

Nicméně postava Scarlett se mi osobně tolik nezamlouvala. Její postava mi přišla úzkoprsá a naivní. To může hodně čtenářům vadit natolik, že knihu odloží.

Knihu doporučuji těm, kteří mají za sebou Noční cirkus už jen kvůli porovnání podobnosti, o které všichni mluví. Taky by si ji měli přečíst ti, kdo mají rádi záhady, fantasy literaturu s kapkou romantiky a spoustou krásného prostředí!

Pokud ale neholdujete fantazijním příběhům nebo vás informace o hlavní hrdince vyděsily a víte, že musíte mít hlavní postavu rádi, raději knihu odložte zpátky do regálu.

Téhle knížce dávám rozhodně 10/10, protože se nyní zařadila mezi mé oblíbené YA fantasy, po boku Hunger Games, Harryho Pottera a Labyrintu! Zároveň děkuji Humbooku, za společné čtení této knihy, které mě odhodlalo k tomu si knihu pořídit.

4 komentáře:

  1. me tahle knizka uplne minula. chvili jsem o ni premyslela kuli tomu spolecnemu cteni, ale nakonec jsem se nerozhoupala. ale ted kdyz vidim to vysoke hodnoceni... panejo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě totálně dostala! Zamilovala jsem si jí a to opravdu zevnitř i zvenku <3

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Na knihu se chystám, hodně mě láká, tak snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě se těším, co na ní budeš říkat ty :)

      Vymazat