Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

10. 7. 2017

Přečteno! Do vody

Golden Gate Bridge, les Aokigahara, útes Beachy Head. Co mají tato místa společné? Ročně v nich dobrovolně skončí životy stovek lidí. Některá místa mají takovou auru nebo se prostě jen náhodně několik lidí rozhodně stejně - tady si vezmu svůj život. Kolují pak o nich zvláštní pověsti a příběhy. Něco takového s nimi spojuje i Beckfordskou Tůň tonoucích, z nové knihy od Pauly Hawkins, na kterou dnes přináším recenzi. Pokud vás to zajímá, čtěte dál.

Když se na trhu objevila novinka od P. Hawkins s názvem Do vody, byla jsem trochu skeptická. Dívka ve vlaku mne příliš neoslovila, proto jsem se tak nějak vnitřně bránila tomu, tuhle knihu číst. Nicméně se ke mě kniha přecejen dostala a tak jsem si řekla, že se pokusím být nestranná a knihu si přečtu.

Kniha vypráví o městečku Beckford, ve kterém je místo, které se nazývá Tůň tonoucích. Jmenuje se tak proto, že v něm v minulosti zabily a spáchaly sebevraždu ženy za různých okolností. Ta poslední je Nel, jež po sobě zanechala kromě dcery i jednu velkou záhadu. Nakonec se dozvíme, co se vlastně s Nel stalo a stejně tak i s některými z dalších utonulých žen, jejichž smrt se dotkla nejednoho obyvatele Beckfordu.

Líbilo se mi členění do kratších kapitol.

Potvrdilo se mi ale, že Paula Hawkins není autorka pro mne. Hned po několika stranách mi bylo jasné, že se zde objevuje její klasické střídání postav - u Dívky ve vlaku to ale byly alespoň jen 3. Tentokrát jich bylo 10. A to jen těch, které měly vlastní kapitoly. A co víc! Kromě osob se střídá i ich a er forma vyprávění. A jako bonus retrospektiva! Zároveň mě za celou knihu neopustil pocit, že tam pořád leje a to i v případě, kdy se o počasí nemluvilo nebo naopak bylo řečeno, že neprší - prostě zvláštní.

Pokud vás bavila Dívka ve vlaku a to i forma, jakou je psána, nepochybuji, že si tuhle knížku zamilujete.

Jestli jste ale četli mou recenzi na Dívku ve vlaku a souhlasně jste u ní pokyvovali hlavou, rychle zapomeňte na to, že by se vám tohle dílo mohlo líbit. Za mě ne. 

K hodnocení bych tedy chtěla říct, že jsem samozřejmě četla i lepší knihy, nicméně Dívka ve vlaku to nebyla, proto hodnocení této knihy je 5/10. Mám k ní své výhrady a je možné, že semnou nebudete souhlasit, ostatně to je zcela normální. Za knihu ještě jednou děkuji Knihám Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Povedená recenze :) Od autorky jsem zatím nic nečetla, ani Dívku ve vlaku :) Na tuto knihu se chystám, ale opatrně :) A po tvé recenzi ještě opatrněji, protože ten styl psaní vážně nevypadá jako něco, co by mi sedlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!
      Svojí recenzí samozřejmě nechci nikoho odradit - ani od Dívky ve vlaku, ani od Do vody. Nicméně mě tahle forma zarytě nesedla a za tím si bohužel musím stát, dokud Hawkins nevydá něco, co bude psané lépe :( Určitě ji zkus, pokud se do toho pustíš, dej vědět, jak se líbila tobě! :)

      Vymazat
  2. Já zrovna čtu Dívku ve vlaku. Taky mě to zatím moc neoslovilo, ale jsem na straně 30, tak doufám, že se to změní :/
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dívka ve vlaku (pokud jsi četla moji recenzi na ni tak víš) mne chytla až tak v poslední třetině (možná i čtvrtině) celé knihy.. když už to do sebe zapadá a je to jasné.. zbytek byl za mě špatný :(
      Děkuju za pochvalu :)

      Vymazat