Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

5. 1. 2018

Přečteno! Divotvůrce

Přijdete si někdy mezi ostatními jako outsider? Že všichni něco dokáže, jen vám to prostě ne a ne jít? Teď si představte, že to tak je s magií - všichni okolo ji ovládají, jen vy nerozsvítíte ani lampičku. Přesně tohle prožívá skoro šestnáctiletý Kellen v první knize stejnojmenné série Divotvůrce. Akorát že on se tomuto osudu musel dokázat postavit. Zajímá vás to? Čtěte dál!

Mladému Kellenovi zbývá už jen několik dní, dokud nedovrší 16 let a tím i poslední šanci stát se jedním ze Jan'Tepů (kouzelníků). K tomu musí rozzářit vytetované magické pásky a projít čtyřmi koly zkoušek. Pokud neuspěje, už navždy se stane Sha'Tepem - něco jako mudla, akorát, že tihle o magii vědí moc dobře a stávají se z nich sluhové Jan'Tepských rodů. Kellen se i přes vědomí, že jeho magie je velmi slabá, snaží získat jméno, jeho plány ovšem hatí nejedna překážka a to nejen v podobě lidské, ale i v odhalení dávné pravdy jeho rodu. Jak se s tím vypořádává, kdo je Ferius Parfax a jak to celé skončí? To se dozvíte, když si i vy knížku přečtete!

Tahle knížka vyvolala mezi českými čtenáři velký boom, který ovšem po velmi krátké chvíli opadl a knížka začala kromě velmi nadšených a fantastických recenzí sklízet i takové s označením zklamání nebo nuda. Příběh Kellena dostává i lehký dotek romance, rodinných vztahů a hlavně sebepoznání. Doplňují ho sarkastické a humorné hlášky Ferius Parfax, cizinky, která Kellenovi nejednou zachrání život, a kočkoveveráka Reichise, který by někomu pořád trhal uši a škrábal oči. Kromě toho se mi taky moc líbil přebal knihy, který je ve stylu žolíkových karet, a vyzobrazuje právě Kellena a Ferius.

Ve čtení mi trochu překážela nevyslovitelnost většiny jmen, které se v knize mihly. Věřtemi, že Kellen, Gerius a Reichis jsou jedny z těch lepších případů. Hodně lidem pak podle recenzí vadilo, že kniha není dostatečně akční. Za mě bych to ale nepřidávala do seznamu mínusů knihy, ale přesně naopak. Občas je fajn, že i v knížce je klid, Divotvůrce považuji za takovou "fantasy pohodičku".

Pokud teda tenhle žánr máte rádi a nevadí vám, že to není stále jen výbuch, kouzla a ve své podstatě akčňák na papíře, rozhodně se vám vyplatí po ní sáhnout. O to víc, když letos (2017) vyjde i druhý díl tohoto příběhu!

Pokud si ale na akci v ději potrpíte a nemáte ani rádi, když jsou v knize příliš složitá jména nebo slova obecně, raději se zkuste na blogu poohlédnout po nějakém jiném tipu.

Divotvůrce mě bavil a ačkoliv hodnocení nebude plné, dávám mu 8/10, protože podle mě si méně nezaslouží. Jsem zvědavá, jak bude vypadat díl druhý, Černé znamení.

2 komentáře:

  1. Ten nový vzhled blogu je naprosto geniální.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sabi, děkuju mockrát <3 změnila jsem i formát recenzí a ještě musím do blogu přidat nějaké vychytávky, ale jsem děsně ráda za to, jak teď vypadá :)

      Vymazat