Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

2. 4. 2018

Přečteno! Replika

Přemýšleli jste někdy nad tím, že budoucnost, o které se mluvilo před 20 lety, je nyní? Nejspíš nevypadá tak, jak si ji lidé v té době představovali, žádné teleporty, vznášedla ani kloni, jinak řečeno Repliky. I když člověk nikdy neví, co se děje za zdmi přísně chráněné nemocnice či institutu, že? Pokud vás zajímá, jak to s Replikami je, vypráví o tom knihy Lauren Oliver, na kterou vám dnes přináším recenzi. Čtěte dál!
Gemma je obyčejná holka ze střední školy, jejíž otec ačkoliv má spoustu peněz, tak na vlastní dceru málo času. Její matka neusne bez prášků na spaní a sklenky vína. Gemma je mimozemšťanka - společně se svojí nejlepší kamarádkou April. Rodiče ji nikam samotnou nepustí, ale když do jejich domu vletí výhrůžka, Gemma začne mít o své rodině pochyby. Co má její otec společného s Havenovým institutem?
Lyra, replika číslo 24, žije v Havenu celý život. Je zvyklá, že ji většina personálu přehlíží, že jí někdo říká co má dělat a má své místo. Naučila se, že to takhle je, nikdy nezažila život mimo ostrov, na kterém byl Haven postaven. Do kontaktu s mužskými replikami se dostala jen sotva. To všechno se ale po výbuchu změnilo. 

No.. Můžu vám říct, že hype, který se okolo téhle knížky strhl, byl fakt mega obří. Nejvíce čtenáře zaujme její zpracování, dá se totiž číst z obou stran - každá z dívek má svou stranu. Stejně tak je kniha doplněna i o dvě záložky ve stejných barvách, takže se při čtení neztratíte. Já osobně jsem četla knihu po kapitolách od každé a začala jsem Gemmou, protože má více kapitol, než Lyřina část. Kromě zpracování nás pak taky láká téma - snad každého někdy napadlo, jaké by to bylo mít vlastní klon. A přesně klony se kniha zabývá, ovšem ne úplně tak, jak si dokážeme představit.

Jenže to je asi tak všechno, co kniha může nabídnout. Většina toho ostatního už totiž za moc nestojí. Pro mě je Replika první knihou, kterou od Lauren Oliver čtu, proto jsem nevěděla, do jakého stylu psaní jdu. Autorka má očividně velmi ráda popis - a to úplně všeho, co jde popsat. Kniha tím potom ztrácí na spádu, který si vymyšlená zápletka zaslouží. Ačkoliv se mi líbila představa, že jednu situaci uvidím ze dvou pohledů a tak si budu moci jako v reálném světě spojit souvislosti, brzy jsem zjistila, že chvíle, kdy se Gemma a Lyra potkají, jsou z obou pohledů prakticky stejné. A tak mě kniha z mého omylu hezky rychle vyvedla a já už se jen těšila a doufala, že se ty dvě zase rozejdou a bude nějaká akce. Jenže ani tak moc akce nebyla. 
Postavy, ačkoliv jsou dle mého názoru velmi ploché a nemají hloubku, si částečně získali mé sympatie. Prvky mládežnické romance mi nevadily, ačkoliv to bylo docela klišé, ale alespoň to nebylo tak vyhrocené, aby šel každý s každým a na první pohled.

A MÁLEM BYCH ZAPOMNĚLA! Velké plus za to, že se konečně do knihy dostala alespoň zmínka o sociálních sítích! Vám to možná teď nepřijde, ale prolétněte v mysli většinu YA knih a zjistíte, že velká část z nich úplně zapomíná na věci jako jsou telefony, textovky nebo právě sociální sítě.

Celkově si myslím, že by se tahle kniha mohla líbit především mladším čtenářům, řekněme tak do 18 let a hlavně těm, kteří s podobnými sci-fi či fantasy knihami začínají, takže jim nějaké to malé klišé nebo delší popisy nebudou vadit.

Knížka totiž není sama o sobě špatná, ale pokud máte už něco načteno a jste náročný čtenář, tahle knížka by vás mohla dostat do slušné čtecí krize a tak byste ji četli přes měsíc, jako já.

Replika tedy příliš vysoké hodnocení nedostane. Nechám ho tedy na nějakých 5/10 a budu doufat, že chystané pokračování nám nabídne něco lepšího.

Za knihu bych ráda poděkovala webovému portálu Megaknihy.cz


4 komentáře:

  1. Repliku jsem ještě nečetla, ale mám ji doma. Čtu na ni samé negativní názory, tak mě to od čtení docela odrazuje. Ale jednou si ji určitě přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ono by to podle mě nebylo tak špatný, kdybych byla cílovka :) ale protože jsem podle mě už starší, než je cílová skupina, bojím se, že je tím to hodnocení dost ovlivněno :/

    OdpovědětVymazat
  3. Mo pěkná recenze :) Na knihu se chystám a doufám, že nějak mile překvapí, protože zatím na ni jsou spíše negativní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky doufám, že se konečně najde někdo nadšený z té knížky, protože je to škoda, ten nápad je fakt skvělý :)

      Vymazat