Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

25. 6. 2018

Měsíc barvy duhy #3 Anglické knihy

Čechy se do LGBT knížek teprve dostávají, v zahraničí je jich ale už teď plno a přibývá. V dnešním díle duhového měsíce, ještě než nám skončí, bych vám ráda představila několik anglických knížek, které zatím nemají český překlad. Pamatujte, že takových knížek he spousta, ale tím by se tenhle článek strááášně protáhl, takže jsem to musela malilinko zúžit. Třeba zde najdete inspiraci, čtěte dál!

History Is All You Left Me - Adam Silvera

Když Griffinova první láska a bývalý přítel Theo umře, jeho svět exploduje. Přestože se Theo odstěhoval do Kalifornie za vysokou a začal chodit s Jacksonem, Griffin nikdy nepochyboval o tom, že se k němu Theo vrátí, až nastane správný čas. Ale teď budoucnost, kterou si vysnil, nabrala úplně jiný směr. 
Aby toho nebylo málo, jediný člověk, který skutečně rozumí jeho utrpení, je Jackson. Ačkoliv se sobě navzájem otevírají, Griffinova situace se zhoršuje. Ztrácí sám sebe v OCD a destruktivních volbách a tajemství, která měl, ho ničí. 

They Both Die at the End - Adam Silvera

5. září, chvíli po půlnoci, volá Smrt Mateu Torrezovi a Rufusu Emeteriovi se špatnými zprávami: dnes zemřou.
Mateo a Rufus jsou naprostí cizinci, ale, z různých důvodů, se snaží ve svůj Poslední Den najít nového přítele. Dobrá zpráva je, že na to existuje appka, s názvem Poslední přítel, díky které se Rufus a Mateo mají setkat na jejich poslední dobrodružství - prožít celý život za jediný den.
Kniha vyjde v českém jazyce v září u CooBoo.

The Gentleman's Guide to Vice and Virtue - Mackenzi Lee

Henry "Monty" Montek se narodil a byl bychováván jako gantleman, přesto byl ale neskrotný. Nejlepší škola v Anglii ani neustálý nesouhlas jeho otce nestačili zastavení jeho zuřivé vášně - ne pro herní sály, pozní noci strávené opíjením nebo probouzení se v nárucí žen či mužů.
Ale když Monty vyráží na svou Velkou cestu po Evropě hrozí, že jeho cesta za skvělým a neřesntým životem velmi rychle skončí. Nejen, že od něj jeho otec očekává, že prevezme rodinný majetek, jakmile se vrátí, Monty v sobě také ukrývá zamilovanost do svého nejlepšího přítele a společníka na cestách, Percyho.
Přesto ale není v Montyho povaze se vzdávat. S jeho mladší sestrou Felicity v závěsu si slíbí, že tahle rok dlouhá eskapáda mezi Paříží a Římem, bude jeho poslední románek s Percym. Ale když jedno z Montyho bezhlavých rozhodnutí obrátí jejich cestu v nesnadné pátrání napříč Evropou, zpochybní to všechno, v co věřil, včetně vztahu s chlapcem, kterého zbožňuje.

We Are Okay - Nina LaCour

Ode dne, kdy Marin zahodila úplně všechno, nemluvila s nikým z jejího starého života. Nikdo neví pravdu o posledních týdnech. Ani její nejlepší kamarádka Mabel. Ale i přes tisíce kilometrů od Kalifornie, na vysoké v New Yorku, Marin nepřestává cítit tíhu života a tragédie, kterou se snažila obejít. Teď, po několika měsících, Marin čeká sama na kolejích opuštěných přes zimní prázniny. Mabel ji přijde navštívit a Marin bude donucena čelit všemu, co nebylo vyřčeno a konečně zhanat samotu, která se uhnízdila v jejím srdci.
Kníža vyjde v češtině pod názvem Všechno je v pohodě v září u CooBoo.

Of Fire and Stars - Audrey Coulthurst

Předurčena princi Mynarie už od dětství, princezna Dennaleia, co jí budoucnost přinese. Její manželství zpečetí příměří mezi Mynarií a jejím domovskou zemí, ochraňujíc její obyvatele od ostatních zemí. Ale Denna má tajemství. Má Afinitu ohně - nebezpečný dar budoucí královny království, ve kterém je magie zakázaná. 
Denna se teď musí naučit jak její nový domov funguje, zatímco skrývá svou stále rostoucí magii. Aby toho nebylo málo, musí se naučit jezdit na Mynarijských válečných koních - a její učitel je člověk, který ji zastrašuje nejvíce, pichlavá a nekonvenční princezna Amaranthine - zvaná Mare - sestra jejího snoubence.
Když šokující atentát ponechá království zmatené, Mare a Denna spojí své síly k dopadení viníka. Jak se ty dvě sbližují, Mare je překvapená Denninou inteligencí a statečností, zatímco Dennu přitahuje Marina nezávislost. A brzy jejich přátelství vykvete v něco víc.
Ale díky nebezpečnému konfliktu, který dělá jejich spojenectví důležitější než kdy předtím, jejich city by mohly znamenat smrt. Nuceny si vybrat mezi jejich povinností a srdci, Mare a Denna musejí najít způsob, jak zachránit jejich království - a jedna druhou.

Seven Ways We Lie - Riley Redgate

Střední škola Paloma je úplně obyčejná škola. Má stejná klišé, stejné předsudky a stejně podezřelé jídlo ve školní jídelně. A stejně jako každá střední škola, každý její student má něco, co skrývá - od Kat, herečky, která v sobě skrývá problémy s důvěrou, až po Valentina, neurotického génia, který zasadil semínko školního skandálu. 
Když tento skandál vybublá a klepy o aférce mezi učitelem a studentem vyplavou na povrch, všichni se snaží najít někoho, kdo je za to zodpovědný. V srdci toho všeho je sedm velmi nepravděpodobných spojenců, jejichž zdánlivě obyčejné životy budou dovedeni k mimořádné změně.

Leah on the Offbeat - Becky Albertalli

Lea Burke - bubeník v holčičí kapele a nejlepší kamarádka Simona Spiera převládá hlavní roli v nové novele Becky Albertalli. 
Když přijde na bubnování, Lea vždycky drží rytmus - její život ale tak rytmický není. Jako jediná v jejich partě je jedináček, žijící sama s matkou a v jejím životě je mnohem méně privilegií. Miluje kreslení, ale na to, aby její díla ukázala, si dostatečně nevěří. A ačkoliv její mamka ví, že je bisexuálka, ještě se neodhodlala to říct svým přátelům - ani jejímu BFF Simonovi, otevřenému gayovi.
Lea tedy neví, co dělat, když se jejich skálopevné přátelství začne neočekávaně rozpadat. Zatímco se blíží ples a vysoká, napětí stále roste. Pro Leu je těžké s nimi být, když se hádají - ještě ke všemu když si uvědomí, že jednoho z nich má možná radši než kdy zamýšlela.

You Know Me Well - Nina LaCour, David Levithan

Mark a Kate vedle sebe seděli celý rok, ale nikdy spolu nepromluvili. Z nějakého důvodu se jejich cesty mimo třídu nikdy nestřetly.
Alespoň dokud Kate neuvidí Marka kilometry od domova, ve městě během divoké, nečekané noci. Kate je ztracená, jen kousek od šance konečně potkat dívku, do které byla na dálku zamilovaná. Mark na druhé straně je zamilovaný do svého nejlepšího přítele Ryana, který to možná cítí stejně, ale možná taky ne.
Když se Kate a Mark potkají, ani netuší, jak důležití jeden pro druhého budou - a jak se velmi brzo poznají lépe, než je zná kdokoliv jiný.


Boy Meets Boy - David Levithan


Tohle je příběh Paula, druháka ze střední, jakou jste ještě neviděli: roztleskávačky jezdí na Harleyích, královna plesu byl dřív chlapec jménem Daryl (teď upřednostňuje Nekonečná Darlene a je taky hvězdným quaterbackem), a spojenectví mezi heterosexuály a homosexuály se tu tvoří, aby pomohli heterosexuálům naučit se tančit.

Když Paul pozná Noah, myslí si, že našel toho, pro kterého je jeho srdce stvořené. Dokud to nepodělá. Kurz sázek říká, že jeho šance ho získat zpět, jsou 12:1, ale Paul to jen tak nevzdává. Jeho nejlepší kamarádka Joni se mu vzdaluje, jeho další kamarád Tony se musí vypořádat s jeho extrémně věřícími rodiči a jeho expřítel Kyle jak se zdá jen tak nikam ještě dlouho nezmizí, ale občas je prostě potřeba, aby se všechno rozpadlo, aby to do sebe pak správně zapadlo.

Stojí za zmínku:

The Raven Cycle, Autoboyography, Queens of Geek, Hero, The Girls, Tash Hearts Tolstoy, When the moon was ours, If I Was Your Girl



4 komentáře:

  1. We Are Okay je srdcovka ♥ Na ostatní se teprve chystám...

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek a tipy :) Pokukuji po Of Fire and Stars :)

    OdpovědětVymazat