Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

6. 6. 2018

Přečteno! Probuzení Simona Spiera

Ve většině knihovniček chybí téma LGBT+. Dlouhou dobu chybělo i v té mojí, proto jsem se rozhodla s tím něco dělat a postupně jsem nastřádala několik titulů, které se touto tématikou zabývají. Jako první, kterou vám dnes zrecenzuji, je kniha, kterou můžete znát také pod názvem Já, Simon a jejíž filmová verze už vyšla i do kin! Čtěte dál, pokud vás tahle knížka zajímá!
Simon je docela obyčejný student střední školy. Až na fakt, že je gay. A nikdo to o něm neví - až na záhadného Blua, kterého potkal na Tumblr. Jediné, co o něm ví je to, že jsou z jedné školy, jeho přesná identita je ovšem skrytá. Pro Simona jsou e-maily s Bluem to nejupřímnější a neintimnější, co v současné chvíli prožívá. A pak se jednou stane, že je jeho tajemství ohroženo pod nátlakem Martina, který jeho e-maily četl a má na Simona velmi jasné požadavky. 

Hned z kraje musím říct, že nechápu, proč jsem s přečtením téhle knížky tak čekala. LGBT+ je v současné době jedno z nejprobíranějších témat a myslím si, že je to velmi dobře, ale všichni víme, že tomu nebylo vždycky tak. Probuzení Simona Spiera je velmi milá knížka která nenásilně ukazuje přesnou situaci, jak se člověk cítí před svým coming outem. A že ne vždycky se okolo sexuální orientace dělá takové haló, jako má daný člověk v hlavě. Samozřejmě, blbci jsou všude a vždycky se najde někdo s potřebou vás srazit dolů, nejsou to ale všichni. Jako Young Adult kniha si myslím obstojně vysvětluje tuto situaci, a proto bych se nebála ji dát k přečtení i middle grade nebo starším - například rodičům. U knížky jsem se smála a plakala a cítila skutečné emoce. Je čtivá, nepřehání a ukazuje věci tak, jak jsou. Tahle kniha tedy probudí ne jen Simona, ale i každého čtenáře, který ji přečte. Becky Albertalli je prostě bohyně.

K pozitivům se ještě vyjádřím dvěma ukázkami:
"Trochu děsivé, co? Máme štěstí, že se k homosexualitě můžeme hlásit dneska, a ne před dvaceti lety, ale stejně je to skok do neznáma." - Blue
"Pluju s davem, propracovávám se ke skříňce a pomalu se začínám uklidňovat. Pár lidí mi zamává jakoby nic." - Simon

Negativa, která bych chtěla vypíchnout se netýkají přímo knížky, jako spíš jejího tématu. Velké negativum v naší společnosti je homofobie a celkově nesnášenlivost, odmítavost a krutost k čemukoliv, na co člověk jednoduše nemá vliv. Jestli teď protáčíte oči nad dalším moralizováním věřte, že někteří lidé si to prostě neuvědomují a tak to potřebují vidět na každém kroku - orientaci, barvu pleti, vzhledové, tělesné a mentální vady a spoustu dalších věcí si prostě nevybíráme - s tím se narodíme. Proto nemá smysl to proti lidem vytahovat, jako by to bylo něco, co můžeme jednoduše změnit. 

Tuhle knížku doporučuji všem. Tečka. Od middle grade až po důchod, kluci nebo holky, je to fuk. Prostě si to přečtěte všichni. (PS: Kde se dá hlasovat o výběr knih do kánonů k maturitám?)

Na závěr tedy přejdeme k hodnocení - jde to jinak, než 10/10? Ne, za mě ne. Díky za krásnou a skvělou knihu.

7 komentářů:

  1. Skvělá a výstižná recenze! :) Naprosto s tebou souhlasím! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Je to skvělá knížka, moc se těším na Podělaným navrch :)

      Vymazat
  2. Jojo, ta kniha má prostě něco do sebe :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knížku se chystám už dlouho, doufám, že ji brzy seženu někde v knihovně. Taky chci vidět film, už jen kvůli hercům z 13 reasons why :)

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Na knihu se chystám kvůli filmu :) Tak snad mi brzy přijde pod ruku :)

    OdpovědětVymazat
  5. kniha je skvělá a film také :))

    OdpovědětVymazat