Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

19. 7. 2018

Přečteno! Nikdyuš

Kolikrát jste si říkali, jak strašně moc si přejete dostat dopis, ve kterém vás přijímají do Bradavic? Projet se Bradavickým expresem a učit se lektvary a kouzlit? A co kdybych vám řekla, že po přečtení knížky, na kterou vám dnes přináším recenzi, budete kromě toho chtít mít vlastní deštník a dostat další obálku? Čtěte dál!


Morrigan se narodila prokletá. O půlnoci v den jejích 11 narozenin je předurčena k tomu zemřít. Místo toho ji ale čeká rok v magickém světě městě jménem Nikdyuš, po boku bláznivého zrzka Jupitera, který ji dá jen jeden cíl - dostat se do Divinské společnosti. K tomu, aby tento úkol splnila, musí splnit čtyři zkoušky, protože jestli ne, musí Nikdyuš opustit a dostanou ji honci z kouře a stínů. Jak úžasná je Nikdyuš, jak se cestuje na deštnících, co je to na obálce za obří kočku a kdo je Divomor?

Tahle knížka mě vážně uchvátila. Ačkoliv je řazena do dětských knížek, já jsem ji ve svých 23 letech zhltla jako malinu a náramně jsem si to užila! Velice se mi líbil svět, především popis hotelu Deucalion. Je to místo, kde by chtěl bydlet každý! Příběh byl krásně napínavý, dokonce i na to, pro jakou cílovou skupinu je, předčil některé knihy pro mladistvé. Skvělé zápletky a úžasné postavy no a ta obálka! Ačkoliv kniha neoplývá ilustracemi, každá kapitola jednu maličkou má hned u nadpisu.

Nelíbí se mi ale, jak je přiřazována k Harry Potterovi. V podstatě jediné, co mají společného, je dětská hlavní postava a podivný cizinec, který jej dostane z hrozné rodiny do krásně kouzelného světa. Ovšem všechno ostatní, co Jessica Townsendová vytvořila, je originální a jestli je něco dalšího, co ji spojuje s Harrym, je to fakt že teď vy i děti, které ji budou číst, budou kromě obálky z Bradavic chtít dostat jednu i z Divinské společnosti!

Doporučuji především mladším čtenářům, ale určitě nedělejte tu chybu, že si řeknete, že jste na to moc staří! Nikdyuš je pro každého, kdo má rád kouzelné světy plné magie!

Jestli si ale myslíte, že cílovka je pevně daná a tohle není knížka pro vás, poohlédněte se na blogu po něčem jiném. 

Za mě rozhodně 10/10! Už se nemůžu dočkat dalšího dílu! Nikdyuš je jedna z 12 knih, které nám do knihkupectví přinesl úžasný projekt Knihozem!

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Po této knížce pokukuji a dost mě láká i když je asi pro mladší čtenáře :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cílovka je sice jinde, ale určitě stojí za přečtení! :)

      Vymazat