Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

24. 9. 2018

Chat fiction a Storki!

Klasickému knihomolovi se to sice nestává, ale představte si situaci, že někam jedete/jdete a zapomenete si knihu! Sakra, co teď? No přeci se nebudu bavit s ostatními.. Co ale s sebou vždycky máme, je telefon! A pokud zrovna nemáte čas na romány a věty dlouhé na několik řádků, je pro vás ideální formát chat fiction!
Chat fiction je formát příběhů, který je psán v podobě nám všem velmi dobře známé = v textovkách. Ať už je to Messenger, SMSky, DM na Instagramu nebo třeba ICQ pro pamětníky.
V podstatě jde o takový koloběh.. Papírové knihy nahradily ebooky a právě chat fiction nahradilo i elektronické knihy. Prapůvodní myšlenka ovšem stojí na tom, že protože teenagerům, kteří jsou základní cílová skupina, je formát textovek bližší, příběhy psané touto formou je mají dostat ke čtení obecně - a překvapivě to ve světě docela funguje.
V zahraničí jsou velmi oblíbené aplikace Yarn, Lure, Tap (od Wattpadu) nebo Hooked. Vše funguje na principu čtení textových zpráv 2 a více osob, kdy se pomocí ťuků objevují jednotlivé zprávy. Dokonce ani v rámci žánrů se nekladou žádné meze! Můžete psát nebo číst napínavý thriller, horor, přeslazenou romanťárnu, humornou konverzaci slavných osobností nebo dokonce i fanfiction! A protože je cílovka především tvořena právě z náctiletých, Humbook se rozhodl, že dá tomuto velice populárnímu fenoménu šanci i u nás - a to v podobě aplikace Storki!

Ať se to zdá jakkoliv snadné, psaní chat fiction má svá pravidla a tím dává spisovatelům a pisálkům jakýsi challenge. Jejich příběh totiž musí zapadat do tohoto formátu, který je nutí nad celým procesem psaní uvažovat trochu jinak. Pracuje se jen a pouze s přímou řečí, neexistuje zde vypravěč a stejně tak nemůžete při jejich psaní komponovat náladu či popis vlastní osoby. Jak často totiž napíšete někomu "fajn - napsala naštvaně" nebo "víš přece, že mám krásné kaštanové kadeře, které zdůrazňují mé studánkově modré oči"?

A protože kromě čtení můžete do Storki příběhy také psát, v následujícím textu najdete takové "how to" pomůcky do začátku :)

1. Jsou to telefony - ne vrány

Bylo by sice skvělé, kdyby si Jon Snow mohl dopisovat s Daenerys za bouře zrozenou z rodu Targaryen, první svého jména, nespálenou, královnou Meereenu, královnou Andalsu, Rhoynaru a Prvních lidí, Khaleesi Velkého moře trávy, ničitelkou řetězů a Matkou draků (to bylo vyčerpávající.. Vlastně ani ne, jen jsem to zkopírovala z Google, ale pšt!), ovšem to by jejich konverzace musela probíhat formou vran a všichni si dovedeme představit, jak dlouho taková vrána nese jeden papírek na to, aby do něj Jon napsal jen "Čauky :-)" (a pak 2 týdny čekal na "Zobrazeno").
Proto je důležité svůj budoucí příběh podřídit tomuto formátu. Je ovšem jedno, jestli si povídají přes WhatsApp, skupinový chat nebo nějakou budoucí sci-fi technologií, ovšem historický román nebo konverzace elfů a trpaslíků v tomhle formátu fungovat nebude.

2. Používej přímou řeč a neřeš spisovnost

Při psaní storek musíš přemýšlet nad kontextem. Lidé, kteří si píší, jsou pravděpodobně každý na jiném místě a píší si za určitým účelem - popisují co se chystají udělat, co se jim stalo nebo co se kolem nich děje. Zároveň si ale nepíší svoje CVčko, takže věci jako kolik je jim let, jakou mají výšku a obecně svůj popis si nevypisují jako v policejním protokolu - přecijen vaše kamarádku už ví, jak vypadáte a mámě asi taky nebudete psát, jak velké máte svaly nebo že jste sportovní postavy, ne?
Pokud chcete čtenářům dát náhled do toho, koho si mají představit, musíte to udělat skutečně nenápadně. Zároveň taky nezapomeň na to, že účastníci konverzace píšou sami za sebe - a proboha tě prosím, neřeš to, jak jsou postavy spisovné! Drž to v linii uvěřitelnosti - s kamarády si taky nepíšete "Krásný podvečer, Dagmar, jsi připravena na dnešní promítání v kinematografu?"..

3. Výběr žánru

Jak už jsem psala nahoře, stejně jako můžeš číst kdejaký žánr, můžeš také jakýkoliv žánr psát! Bude to zároveň kritérium, podle kterého si v appce tvůj příběh budou ostatní vybírat. Je tedy jen na tobě, jestli půjde o fantastickou scifárnu, romanci sladkou jak den na pouti nebo příběh tak děsivý, že pak budou čtenáři spát s lampičkou. Zároveň se dají žánry (v rámci mezí) kombinovat, takže z děsně sladkého románku může vzejít dost napínavý thriller!

4. Kdo a s kým?

Velmi zásadní v příběhu jsou pro tento formát hlavně postavy. Nemůžeš je sice popisovat v sáhodlouhých odstavcích, život a charakter jim ale můžeš vdechnout pomocí věcí, jako je například pravopis, styl jazyka, smajlíci, zkratky a hlášky které používá nebo i frekvencí zpráv (píše v odstavích nebo každé. slovo. zvlášť?). Na tomhle všem můžeš postavit celou image každé z postav a tím je od sebe odlišit!

5. Na prolog není čas

V rámci chat stories se většinou předpokládá, že jednotlivé postavy už spolu mají nějaký vztah a zároveň také navázaly kontakt (pokud tedy nejde o skryté číslo nějakého vyděrače a podobně). Vykašli se proto na vítání do příběhu a začni rovnou tam, kde se to má celé zvrtnout - a v průběhu konverzace můžeš nenápadně naznačovat události, které tomu předcházely!

6. Scéna 3, Druhé dějství

Celý příběh tvojí storky nemusí být za 5 minut pryč. Můžeš ji rozdělit i do několika částí - ať už po dnech, událostech (udělej to lidem trochu napínavý!), ale také podle toho, přes čí rameno se zrovna díváme! Konverzace se nemusí odehrávat pouze mezi dvěma účastníky - jedna osoba může vést současně i několik dalších konverzací. Ať už zrovna řeší večírek s kamarádkou nebo se vymlouvá mamce, proč dneska večer nemůže jít na rodinnou večeři, kdykoliv jí může napsat záhadný člověk, co našel její číslo na stěně zastávky ve vedlejším městě!

7. Hluchá místa

Krom toho, že scény můžou končit odchodem do postele jedné z postav, můžou taky začít probuzením se z noční můry nebo díky podivným hlasům před domem. Zároveň může jedna z postav jít do školy a v další scéně psát doma úkoly - co se v těchto hluchých místech dělo? I to může být důležité a sloužit jako výplň tvých storek! Díky těmto místům můžeš taky zvyšovat napětí, když jedna z postav přestane odepisovat - občas i pauza v konverzaci může být prostě součást příběhu.


8. Dvakrát měřáť, jednou řezáť (Když jde o hraběnku, rovnou řežu)

Stejně jako při psaní čehokoliv platí i při psaní storek zlaté pravidlo - jakmile něco dopíšeš, nezapomeň si to po sobě ještě jednou (nebo klidně i dvakrát, třikrát) přečíst! Díky tomu můžeš některé zprávy upravit nebo pozměnit, ať už jde o hrubky, které tam zrovna být neměly nebo i o délku textu či konzistentnost vět samotných - špatný slovosled nebo gramatické chyby u lodního počítače asi nejsou to pravé ořechové. Jedna kapitola by měla mít 1000 až 2000 slov, což je odhadem asi 5 až 10 minut čtení.

9. Takzvané Final touches

Storka dopsaná, chyby zkontrolované - co teď? Zbývá už jen storku pojmenovat, vybrat pro ni vhodný obrázek ve Storki galerii a přidat tagy, což je další způsob, jak zaujmout své budoucí čtenáře a dát tím najevo náladu tvého příběhu. A když už máš dopsáno a zveřejněno, stačí to už jen vytroubit všude, kde můžeš! Použij tag #pisustorki a čekej na reakce všech svých čtenářů!

Doufám, že těm z vás, kteří se chystáte do appky taky přispívat svými příběhy, tenhle článek trochu pomohl v tom rozjezdu - protože ten neměl snadný nikdo z nás! Storki už je dostupná jak pro Android (tady) tak pro IOS, kde ji najdete v app store. No, a pokud chcete na Storki appce sledovat mě, stačí si mě vyhledat pod nickem Martina Krausová - budu se těšit na vaše ťuky! :)

2 komentáře:

  1. Zatím jsem přečetla jen tři, jedna byla taková slabší, ale i tak jsem se pobavila a bylo to super čtení ve vlaku:-)

    OdpovědětVymazat