Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

8. 11. 2018

Přečteny! Amulet: Paní kamene & Prokletí kamene

Můj oficiálně první komiks na blogu! Ano, slyšíte dobře, komiks. A ne jen tak ledajaký! Krom toho, že je můj první, který jsem přečetla (když nepočítám foto story v Bravíčku, Witch nebo Čtyřlístek), je to také začátek něčeho nového a krásného. O tom ale už víc někdy později v článku, takže jestli chcete vědět víc, čtěte dál!


Amulet vypráví příběh sourozenců Emily a Navinovi, kteří se společně s matkou pár let po smrti jejich otce přestěhovali do opuštěného domu po jejich pradědečkovi. Jen několik hodin po jeho uklízení a zkoumání, se všichni dostanou do magického, sci-fi, steampunk světa, plného robotů, chodících domů a mluvících zvířat. O tom, proč ta zvířata mluví a proč je Emily pro tento svět tak důležitá se dozvíte v prvních dvou částech této série.

Čtení tohoto komiksu není jen pro děti, ačkoliv by k tomu mohlo svádět doporučení na zadní straně knihy, či snad zdánlivě dětská grafika, nicméně série Amulet rozhodně není jen pro děti. V prvním díle, který dle mého názoru slouží především jako takové přivítání do světa a děje této série, se poznáváme s hlavními aktéry tohoto příběhu - sourozenci Emily a Navinem. Postavy jako takové nedisponují příliš velkou hloubkou charakteru, to ale naštěstí na příběhu nic neubírá. Skvělým bonusem jsou tu roztomilá stvoření, jako je růžový králíček Miskit.

V druhé části se podíváme mezi mluvící zvířata a stromy a dostává se nám o něco více historie tohoto kouzelného světa. Emily se dostává do rozporu s amuletem, jehož vládkyní má být - tak trochu jako prsten v Pánovi prstenů

Autor Kazu Kibuishi má nádherný styl kresby, ovlivněný jak Japonskem, ve kterém vyrůstal, tak USA, kde vystudoval Kalifornskou filmovou univerzitu. Některé kresby v tomto komiksu pak vymalovala jeho manželka Amy.

Oba díly Amuletu mají skvělý formát - něco mezi A4 a A5, díky kterému jsou okna dost (ale ne příliš) velká a písmo je tedy dobře čitelné. Knihy mají nádherně provedenou semišovou obálku, takže už jen držet ji je velice příjemné a zdobí ji lesklý stříbrný nápis. Díky číslům, které jsou vyvedeny na hřbetech knih (nebo také díky nápisu ve spodní části přední obálky) je pro čtenáře jednoduché je zařadit do své knihovny ve správném pořadí.

Papír, na který je komiks natištěný je lesklý s vyšší gramáží, tedy mnohonásobně kvalitnější, než jaký známe u klasické beletrie. V knihách se vyskytuje několik celostránkových, někdy i dvoustránkových ilustrací.

Tyhle komiksy se budou určitě líbit dětem! Pak ale taky dospělým, kteří mají rádi takové steampunk fantasy a nádherné ilustrace.

Oba komiksy se mi moc líbily a měla jsem je přečtené během chvíle. První díl, tedy Paní kamene, hodnotím 8/10 - především proto, že se v této části děj zabývá především tím, aby čtenáře zasvětil do zápletky celé série, jako samostatný díl ovšem v kontrastu s tím druhým není úplně na plný počet.
Ovšem druhý díl, to už je plných 10/10. Děj se rozjel a já doufám, že i další díly budou takhle našlapané!

Za knížky bych touto cestou moc ráda poděkovala nakladatelství Paseka, se kterým jsem těmito knihami započala naši spolupráci.

Žádné komentáře:

Okomentovat