Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

14. 2. 2019

Přečteno! Tři temné koruny

Já jsem sice jedináček, ale ti z vás, kteří mají sourozence vědí, že jsou občas na zabití. Když se hádáte o poslední bonbon v pytlíku nebo o hračku, vždycky je to boj do krve. O takových sourozeneckých vztazích něco vědí i hlavní postavy knížky Tři temné koruny. Víte, o co jde? Jestli ne, tak čtěte dál!

Mirabella, Katharine a Arsinoe jsou tři královny ostrova Fennbirn. Jejich osud byl dán už dávno před jejich narozením - jen jedné z nich bude patřit trůn a koruna ostrova. Jen jedna z nich přežije. Od mala jsou učeny k nenávisti svých sester a cvičeny traviči, elementáry a naturalisty k tomu, aby zbylé dvě vyřadily ze hry. Ovšem co když se jejich matkou předurčený dar ne a ne projevit?

Jestli jsem někdy viděla takhle úžasnou zápletku, tak to snad bylo jen v Hunger games! A tohle by k tomu nemělo tak daleko - spojuje je boj na život a na smrt, surovost a zároveň tenký hlásek pocitu nespravedlnosti - vždyť jsou to jen děti! Ale rozhodně se musí Kendare Blake nechat, že svět a hlavní zápletku vymyslela perfektně, stejně jako mýtickou atmosféru okolo celého ostrova. Ze začátku se možná trochu ztratíte, musíte si zvyknout na mapu, abyste pochopili, jak k sobě královny mají blízko, i když jsou si tak vzdálené.

No, a pak BUM! Autorce stačilo udělat jediné rozhodnutí, aby potenciál tak skvělého příběhu a zápletky, který byl jedinečný a ve všech ostatních částech dokonale napsaný, pohřbila na hranici průměrnosti. Tím rozhodnutím je MILOSTNÝ TROJÚHELNÍK, ale tak strašně moc prvoplánový a zbytečný, až jsem z toho jednoduše musela knížku zavřít, vydýchat se a postěžovat si kamarádkám. Nemám nic proti romanci v knihách - mladí lidé se prostě zamilovávají - ale tady to bylo úplně mimo. A nejhorší na tom všem je asi to, že nejen, že to nijak zásadně neovlivnilo ani neposunulo děj, ale že nás do těchto situací dostala hned několikrát a s každou další takovou scénou mé hodnocení klesalo a klesalo.
ALE! Nenechte se tím odradit a vytrvejte! Tuhle knížku nesmíte odložit - musíte ji přečíst do posledního slova. Její závěr, nečekaný spád a rotace, které děj v posledních kapitolách nabírá totiž zamával i s hodnocením a budete potřebovat brýle, aby vám nevypadly oči z důlků!

Tuhle knížku tak doporučuji všem, kteří mají rádi surové a temné příběhy i za cenu toho, že budete muset překousnout ten totální romantický fail.

Pokud ale víte, že první náznak čehokoliv podobného lásce by vás donutil knížku odložit, podívejte se na blogu po něčem jiném.

No a zachránil nečekaný zvrat i mé hodnocení? Dalo by se to tak říct.. Po přepočítávání a zvažování pro a proti jsem se rozhodla dát knížce 8/10. Věřte mi, že nebýt toho epesního konce, knížka by byla někde pod 5kou.. Takže pamatujte - DOČÍST AŽ DO KONCE! Za knížku na recenzi děkuji Albatros media.

4 komentáře:

  1. Ach jo, ty milostné trojúhelníky... než jsem se to dozvěděla, tak jsem se na knihu hodně těšila, teď moje nadšení trošku opadlo...

    Knižní svět

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale nemělo by! Ta knížka je pořád skvěle vymyšlená a napsaná! Jen se tam přidá romantika, o kterou ne každý z nás úplně stál..

      Vymazat
  2. knizka me taky zajima, ale predem necekam nejakou pecku, posledni dobou jsou si ty knihy moc podobny... a nic uz me tolik neprekvapi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že tohle je v něčem zas docela jiné a pecka by to rozhodně byla, nebýt té zbytečné romantiky. Vážně by to bez ní bylo na 10/10!

      Vymazat