Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

3. 7. 2016

Mau v kuchyni: levandulové sušenky

Před nějakou dobou jsem byla v Ústecké kavárně Coffee-UP, kde jsem si dala senzační levandulovou limču. Od té doby mi jela v hlavě "Ty si mááááááá, ..." a protože máme na zahradě obrovský keř obsypaný levandulí, nedalo mi to, a musela jsem si googlit co všechno z levandule udělám. Googlila jsem to asi 2 hodiny a opisovala několik levandulových receptů, které teď musím za léto vyzkoušet! Takže kromě té limonády, na kterou se ještě teprve chystám, vám teď ukážu skvělej recept na sušenky, které se hodí k popíjení čajíčku v těhle nádhernejch letních dnech, takovej ssuper nádech anglického dýchánku o páté! Nádherná ... Úplně celá, celičká ...

První věc u každého receptu je vědět, co budete potřebovat. Na sušenky to chce:
  • 210g změklého másla
  • 120g moučkového cukru
  • 250g hladké mouky
  • 3 lžíce škrobu (bramborový nebo kukuřičný, SOLAMYL)
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce levandulových lístků (v receptu není dáno, jestli sušených nebo čerstvých, ani jestli nasekaných nebo celých, tak je to na vás, ale konečné množství by nemělo být větší, jak na tu lžíci, jsou pak hodně aromatické!)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu (já použila citronku a pomerančovou kůru - nedostatek citronů v rodině :D)
Když tohle všechno máte, buď si přímo na vál smíchejte vše sypké a do toho přidávejte tekuté věci a nebo, jako já, to opačně naházejte do robota s nástavcem na těsto. Konzistence by měla být taková, aby se s ní dalo na vále pracovat - ne jako bábovka ale ani jako knedlíky. Pak to z robota šoupnete na vál a se všemi zbytky, co okolo budou propracujte v jednotné těsto.
Až tenhle krok zvládnete, rozdělte těsto na 2 části, ze kterých vypracujte válečky s asi 3 cm průměrem. Ty pak zabalte do potravinářské fólie a alespoň na hodinu dejte do lednice. Máslo v těstě ztuhne a bude se krásně krájet v následujícím kroku. Mezitím zčekněte FB, koukněte na film, seriál nebo tak.
Až bude čas, předehřejte si troubu na 170°C a připravte si alespoň 2 plechy s pečícím papírem. Vyndejte nejprve první váleček, aby druhý zbytečně nezměkl, a nakrájejte plátky o cca 5 mm. Plátečky vyskládejte na plech s odstupem, protože těsto nám trochu vyskočí, díky máslu v něm. Sušenky nepomazávejte ani na ně zatím nesypejte moučkový cukr! Až budete mít plech plný, šup tam s nim a péct 15-20 minut, uvidíte, jak to vyjde - sušenky budou sice na stisk měkké, ale po vystydnutí zkřehnou. Barva bude lehce narůžovělá. PS: doufám, že si užijete tu skvělou vůni!
Po vytažení nechte chvíli vystydnout nebo pokud chcete, můžete je posypat moučkovým cukrem - já to nedělala. Pak už si je můžete vychutnat a zbytek skladovat v nějaké dózičce v suchu.
Garantuji vám, že se levandulové melodie, vůně a chuti jen tak nezbavíte! Sušenek bude celkem dost, takže se nebojte je rozdávat - sklidíte úspěch a jsou tak lehké na přípravu, že si je kdykoliv můžete udělat znovu! :)
Máte rádi levanduli? Zkoušeli jste nějaký levanduloví recept i vy? Podělte se o něj, a pokud zkusíte tenhle, dejte mi vědět do komentářů, jak vám to šlo a jaký úspěch měly u vás! Budu se těšit :)

6 komentářů:

  1. TO VYPADA DOKONALE!! A cejtim to az sem :D. Musim si tu na SK taky natrhat hodne levandule a neco z toho uplacat. Miluju to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak honem co nejdřív, protože už odkvétá :) nebo mi pošli adresu a já ti nějakou pošlu :) a neeebooo si počkej do září :D

      Vymazat
  2. Musí to být zajímavá chuť :) Měla jsem možnost ochutnat levandulovou marmeládu, chuťově hodně výrazná, ale na palačinkách ideální :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta chuť je vážně zvláštní :) První den mi chutnaly moc, ale další dny (kdy se jakoby uleží a chuť a aroma zesílí), už sem nebyla schopná sníst víc jak 1 a půl u jednoho čaje :D Naproti tomu limonáda je skvělá a svěží a viděla jsem trik, že přidají trošku fialového barviva, aby byla jo autentická :)

      Vymazat
  3. Tohle vidím prvně ačkoliv já raději květiny v kostkách ledu. Ono to ten nápoj tak pěkně pozdvihne. :) Ale musím říct, že to vypadá opravdu zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O použití do ledu jsem taky slyšela, ale ještě jsem nezkusila :) Pokud ale máš ještě přístup k levanduli, tyhle sušenky určitě zkus :) možná by to šlo i z jiných květů :)

      Vymazat