Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

11. 8. 2017

Na kukačku #7

V deštivé dny, jako je ten dnešní, je jen málo možností, co dělat. Můžete spát, číst si nebo se na něco podívat. A určitě mi dáte za pravdu, že knih bylo na blogu teď dost, tak co se tentokrát zaměřit na něco jiného? Mám pro vás pár typů na seriály, filmy, ale i muzikály! Jestli teda hledáte inspiraci, jak si tyto (ne)letní dny zkrátit, čtěte dál!


Zajímalo vás někdy co bylo dál, když zazvonil zvonec a pohádky byl konec? A fandily jste vždy spíš padouchům, než těm dobrým? V tom případě je tu film Descendants - v češtině Následníci. První díl, který už vyšel v roce 2015, vypráví příběh potomků Maleficent, Zlé královny, Jaffara a Cruelly de Vil, kteří se dostanou na školu dobráků - pod vedením koho jiného, než Belle a Zvířete. V novém pokračování jejich příběhu se do toho všeho přidají 3 nová dítka zloduchů - Kapitána Hooka, Gastona a Uršuly.
Oba filmy jsou inspirovány anglickou knižní sérií The Isle of the Lost (odkaz na bookdepository) a jsou z dílny Disney, přesněji od tvůrce High School Musical - a ten, kdo je narozen okolo roku 1995 mi přisvědčí, že to je tak trochu kultovní záležitost. A jestli ne, tak jsem prostě jen divná a mám divné kamarády. Kromě zajímavé zápletky a samotného děje jsou filmy doplněny o zajímavé písně a choreografie, které se, jako u HSM, budete chtít ihned po dokončení filmu naučit. Opět, možná jsem divná jen já.
Pokud ale hledáte něco na delší dobu, je tu doporučení na seriál. Přesněji na americkou reality show RuPaul's Drag Race. O co jde? Nejprve si vysvětleme co je to drag. Drag queen je většinou muž, který svým chováním, líčením a oblečením karikuje ženu, a to ze zábavných účelů. Někteří z nich mají drag i jako zaměstnání. Ačkoliv lidi většinou předpokládají, že muž provozující drag je většinou gay či transgender, může jej vykonávat každý, bez ohledu na svou sexuální orientaci. Konec přednášky.
RuPaul je jeden z nejznámějších drag queen v Americe a rozhodl se uspořádat soutěž, ve které se každou sérii utká 12 mužů o titul královny (ačkoliv queen je v překladu královna také - thank's God for translation) a zařazení do takzvané "královské rodiny" - něco jako smetánka mezi drag queens. Soutěž letos došla k 9. sérii a zatím nehlásí konec, to znamená, že do nové série máte ještě co dohánět! Pokud vás představa muže v šatech a paruce neodpuzuje a máte rádi reality show, dejte tomu šanci a třeba si to zamilujete, jako já.
Zpět k filmu, tentokrát k další adaptaci knihy. Tentokrát se jedná o nonfikci s názvem Everything, Everything - v češtině Všechno, úplně všechno. Pokud jste četli recenzi, pak už víte, o co se jedná. Pro ty, kteří tak neučinili (za prvé přikládám odkaz, aby tak učinili nyní a za druhé) napíšu krátké shrnutí děje. Tento film vypráví příběh Madeline, která má prakticky alergii na celý svět. Celý svůj život neopustila jejich perfektně sterilní dům. Pak se ale objeví kluk (vždycky je v tom kluk, co?), který jí obrátí celý život naruby.
Myslím si, že je to perfektní oddychovka ve stylu Hvězdy nám nepřály, na což poukazuji i v recenzi na knihu. Tento příběh se mne velice dotkl, přijde mi sympatický a velmi osobní. Ukazuje nám, jak láska dokáže být bezmezná, ať už se jedná o romantiku nebo rodinu a jak nás občas donutí udělat různá rozhodnutí - správná, ale i špatná.
Posuneme se ke konci článku, kde bych ještě ráda doporučila 2 muzikály, které mám velice ráda. Oba jsou nejlepší ke sledování v Broadwayské verzi. To si pamatujte, jeden z nich je totiž zfilmovaný a to už není ono. Prvním je historický muzikál Hamilton, vyprávějící příběh Alexandra Hamiltona. Že nevíte o koho se jedná? To je právě důvod, proč se Lin-Manuel Miranda rozhodl s tím něco udělat. A jelikož by někdo mohl říct, že historie je nuda, udělal z tohoto příběhu hip-hop muzikálovou bombu. Ano, všechny písně v tomto muzikálu jsou hip-hopové. A co je ještě úžasnější, scénář, hudbu i texty má na svědomí sám Lin-Manuel, který si i zahrál hlavní roli! V souvislosti s tím mne vždy pobaví pohled na jedno meme:

Druhým, trochu vážnějším muzikálem, který mne chytl za srdce, je Rent. Tak trochu by se dalo říct, že souvisí se zmíněným RuPaulem, hlavním tématem je totiž LGBT. Hlavními postavami je skupina umělců v americkém činžáku v 80. letech. Společně se snaží žít, prosadit se a čelit nedostatku peněz a epidemii AIDS, i tak ale neměří život penězi, minutami ani v mílích, ale láskou. Toto silné téma, které se neobejde bez pořádné dávky reality, by se v dnešní době mohlo zdát přehnaně medializované, nicméně jsem toho názoru, že toto tvrzení je hloupost a je potřeba o tom mluvit. Většina heterosexuálů si totiž neuvědomuje, že oni o právo vzít se nebo jen přiznat, koho máme rádi, nemuseli tolik desítek (ba stovek) let bojovat.

Tím dnešní doporučování končím. Trklo vás něco z toho do oka nebo jste to už viděli? Jsem zvědavá na váš názor, podělte se do komentářů!

8 komentářů:

  1. Všechno úplně všechno mám v plánu - přečíst :-) Taky mám na blogu tento druh článku. Mrkni se na moje doporučení :-)
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Konečně se někomu líbili Následníci! :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pojďme být kamarádky!!! :D Strašně mě mrzí, že syn kapitána Hooka neměl tak moc velký prostor :/

      Vymazat
    2. Yess! :D a Harry bude mít určitě víc prostoru ve třetím díle :)

      Vymazat
    3. Doufám, že nějaký třetí díl bude, jelikož jsem slyšela, že Dove odchází z disney chanellu :/

      Vymazat
  3. thegirlwithturquoisehair12/10/2017 9:34 odp.

    Descendants a Hamilton ♥

    OdpovědětVymazat