Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

5. 9. 2017

Co mě naučila práce v knihkupectví

a vy musíte vědět taky, část 3. Páni, nemůžu uvěřit, jak velký ohlas tenhle článek má. Už asi tušíte, že práce v knihkupectví není žádné peříčko. Nicméně láska ke knihám mne i tak nabijí v ní pokračovat, ačkoliv má peněženka křičí "Už ne, to stačí, dost! Už nemůžu!" V poslední části tohoto článku se ještě jednou podíváme na to, co jsem se tu za pár měsíců naučila. Takže s chutí do toho a čtěte dál!



12. Někteří lidé jsou prasata

Jasně, tohle pro nikoho není novinka a je mi jasné, že v jiných odvětvích je to daleko více znatelné, než u nás - zdravím všechny servírky, uklizečky, pokojské a majitele obchodů s oblečením či prádelen. I tak mám ale pár věcí, které se musí vyslovit a ulevit dušičce. Ano, chápu, že ne každý den je posvícení, ale lidi, kolikrát musí být na výloze nalepený přeškrtnutý burger a pití, než vám dojde, že s tím se mezi knihy Z PAPÍRU prostě neleze? A když už tohle někteří pochopí, zacházejí s knihami jako s odpadky - pohazují je ne jen bůh ví jak po sobě, ale i na zem a neuvěříte mi, kolikrát jsem za tu krátkou dobu, co to dělám, musela na knihu kvůli takovým expertům lepit značení DEFEKT. Pokud máte potíže s tím, dostat knihu zpátky po vůli, radši použijte pusinku a řekněte mi to, než si někdo přijde stěžovat, že má ta kniha natrhlý přebal nebo ohnutou půlku stránek. Jo a mimochodem - víte, proč mají knížky hřbety? Aby ostatní poznaly o jakou knížku jde. Tak je prosím nedávejte obráceně, protože komu tím prospějete, co? Druhé straně? 

13. Jednou budu mít vlastní podnik

Neberu to tak, že mě vyloženě práce v knihkupectví dovedla k téhle myšlence, protože jsem tu vizi měla už dávno před tím díky lásce k samotným knihám. Nicméně mě v tom rozhodně povzbudila a dává mi takové základní know-how, které se mi do začátků bude hodit. Když si to osaháte, hned víte, zda to půjde nebo ne a mě se tím otevřela nová verze mého předešlého plánu - mít knižní kavárnu/bar. Teď už se přikláním k takovému hybridovi společně s knihkupectvím - ovšem tam se budou prodávat jen takové knihy, které chci - takže knihu o Babišovi, Minecraftu ani Já Youtuber tam nehledejte. Jednou o tom možná napíšu samostatný článek, jak si představuji svůj vysněný podnik, nicméně určitě se bude jmenovat Azkaban! Protože lidi, kteří tam budou čekat, budou mít hlášku "Už jsem čekal dost! 12 minut! V Azkabanu!" přímo na dosah!

14. Nejsem tak velký čtenář, jak jsem si myslela

O tom mě přesvědčují ne jen mé kamarádky online i offline, ale celá řada lidí, co mi denně říkají "to už jsem četl; tahle série je taky dobrá; hledám něco jako tohle, tohle, tohle, tohle". Říkám si, ha, to jsem ale čtenář, když taky jednou přečtu 2-3 knihy za měsíc, najednou to ale tak valné není, když potkáte někoho, kdo dá tohle za týden. Asi bych se měla trochu víc snažit a místo puštění Orphan Black si otevřít některou z knížek, co si co měsíc kupuju...

15. Haló, já jsem tady!

Vzpomínáte si, co nás učily už před nástupem do školy o slušném chování? Taková ty kouzelná slovíčka? Prosím, děkuju, dobrý den a na shledanou? Tak to jsme asi jediní v širém dlouhém vesmíru. Mohlo by se zdát, že pozdravy a rozloučení je pro bohaté a že poděkování už se v dnešní době nenosí, nicméně věřte mi, že pokud to neuděláte, my si za vašimi zády neodpustíme pár poznámek o tom, že nejsme sloupy, roboti ani neviditelné a už vůbec ne vaši sluhové. A jestli si myslíte, že ne, asi jste nikdy nedělali s lidmi - protože to tak skutečně je. Pokud se tomu tedy chcete vyvarovat, nastudujte tyto 4 fráze!

16. Probíhá nepřímá úměrnost

Když klesá práce a počet lidí v obchodě, prodlužuje se můj seznam knih ke čtení. Obecně platí, že čím déle zde pracuji, tím delší ten seznam je. A to dokonce i v žánrech, kde bych normálně nehledala. Další nepřímá úměra panuje v počtu nakoupených knih a mé výplatě. Ono to tak bývalo i v Candy, ale tam mě to sladké omrzelo - všichni mi ale přitvrdíte, že s knihami to takhle nefunguje. A to mi lidi říkají "Tak choď do knihovny, alespoň ušetříš." Jasně, ale pak se mi ty knížky zalíbí a mám je vracet? A jak pak ukážu tu krásnou sbírku knih, nejlépe sérií hezky pohromadě, hm? A nebo sbírku různých vydání jedné a té samé knihy? A navíc mám přece slevu!!!! No chápete mě, ne?

17.  Nákup u konkurence je zrada

Pssst, nepsané pravidlo. Navíc kdo by to dělal, když ví, že tam, kde dělá, se přihodí i nějaká ta slevička, to by přeci nebylo ono, koupit si to za plnou cenu někde jinde, ne? Jasně, nemáme všechny knihy, ale to se dá vždycky nějak zatento, nebo ne? Mám pravdu? A ještě si pomůžeme, když potřebujeme splnit denní plán, no tak to jsou pak dvě mouchy jednou ranou!

18. Dárek ode mě? Kniha.

A dárek pro mě? Taky kniha. Připadám si jak Oprah. Ty dostaneš knihu! Ty dostaneš knihu! Ty taky dostaneš knihu! Všichni dostanou knihu! A to má zase souvislost s tím, že na to mám slevu a je to pro mě jednodušší, než lítat po obchoďácích a hledat něco jiného. Máš rád fotbal? Tady máš encyklopedii fotbalu nebo životopis. Válka? Americký sniper. Vaříš? Bam, kuchařka. YA? Cokoliv, co miluju já. Čímž se dostáváme k dalšímu bodu - dárky pro mne. Nemyslím si, že jsem složitý člověk, což by měli vědět všichni, kdo mě znají, i tak mi ale přijde, že ze mě zbytečně dělají oříšek. Jak těžké je koupit něco někomu, kdo miluje knihy? Ať už to jsou záložky, světýlka a další věci na čtení, knižní doplňky nebo samotné knihy? A že se bojíte, že už danou knihu mám? Sledujte mě na instagramu a všude, kde je to možné a to se vám nestane! Nebo mě jednoduše poslouchejte, když o knížkách mluvím - což je vlastně pořád.

19. Tu práci absolutně miluju

Poslední ale ne nejméně důležitý fakt, který jsem si uvědomila ne jen při samotné práci, ale i při psaní tohoto článku. Není to snadná práce, kolikrát mě to štve, bolí mě nohy, hlava, mám hlad a nervy na lidi, co mi rozhážou perfektně srovnanou YA sekci, ale je to práce, která mne naplňuje. Každým dnem chytám inspiraci na to, co číst, potkávám lidi, kteří mne přesvědčují o tom, že knihy jsou stále budoucnost a já si tu práci užívám i přes křeče v nohou a migrény. Protože o tom to je, žádná práce není peříčko a vždycky se něco najde - tenhle článek by mohl napsat kdokoliv z vás v jakékoliv profesi, ale důležité je, že se tam stále dají najít i pozitiva. A to je můj bod číslo 19.


Třetí částí končí tahle "minisérie" článků o tom, co jsem se naučila při práci s knihami. Jak se vám líbila a s čím soucítíte nebo naopak nesouhlasíte mi můžete napsat do komentářů, budu se těšit!

9 komentářů:

  1. Výborná minisérie :-) a musím s ní plně souhlasit :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krasne ctiva serie - musim prolezt i ten zbytek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný a poutavý článek :), určitě pročtu i předešlé a ukládám si tvůj blog mezi oblíbené, kam se ráda vrátím :). Jinak jsem také přemýšlela nad prací v knihkupectví, ale spousta těch, co si to vyzkoušeli, mě od toho zrazují, hlavně kvůli důvodům, které jsi celkem vtipně vystihla sama - dlouhé lítání po obchodu, nepříjemní lidé... Ale všude je něco a tady jsou hlavně KNÍŽKY. Tak pořád nevím, nevím... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, zásada tří P (pozdravit, poprosit a poděkovat) je něco, co nedodržuje dobře polovina zákazníků. Nesnáším to, mám pak sto chutí je neobsloužit! :D Máma se jich pořád zastává: "No tak se zamysleli, no!" Jo, zamysleli a proto nemůžou ani odpovědět, když je já pozdravím první :D
    Čím déle v knihkupectví pracuju, tím víc mě to točí, nemůžu si pomoct :D

    OdpovědětVymazat
  5. Perfektní čtení! A gratuluju, že děláš práci svých snů (teda zatím, než si otevřeš tu kavárnu ;))

    OdpovědětVymazat
  6. Super séria! Na každom a jednom bode som sa musela pousmiať, taktiež brigádujem v kníhkupectve a tie body sú viac ako trefné ☺

    OdpovědětVymazat
  7. Moc fajn článek! Je velmi čtivý, stručný, jasný a zajímavý.

    OdpovědětVymazat
  8. Skvělá minisérie. Já jsem chtěla zkusit práci v knihovně ale to mi nevyšlo
    =( tak alespoň jsem se dozvěděla něco o práci v knihkupectví, což by mi také navadilo. Ono pracovat s lidmi je dost oříšek, což si vlastně potvrdila. =D
    Mít kavárnu s knihkupectvím je super nápad, kolikrát jsem si říkala, proč ne? Já bych do takové chodila ráda. A to jména co pro ni máš je super, podle mě by se lepší snad nenašlo. =D
    A co se týče čtení knih, kolikrát koukám, kolik knih stihne někdo přečíst. Já přečtu sotva 1 do měsíce, co pracuji ale znám holčinu co do měsíce přečte třeba 10 a více knih. =D Jako mazec oproti mě.

    OdpovědětVymazat
  9. veľmi pekný článok plný trefných vecí, ktoré človek zažije aj mimo kníhkupectva, ako to, že ľudia vedia robiť v obchodoch naozaj veľký neporiadok... (skúsenosť prigády v obchode s odevmi) :).

    THE WORLD BY KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat