Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

13. 1. 2018

Přečteno! Dvůr trnů a růží


Sarah J. Maas je, jak se říká, profláknutá autorka. Všichni ji milují a mě se dlouho povedlo se jejím knihám vyhnout. Dál už to ale nešlo, a tak jsem se pustila do první knihy od ní - Dvůr trnů a růží. Jaké to bylo? Čtěte dál a dozvíte se to!



Feyre se musí starat o své dvě sestry a zmrzačeného otce. To byl slib, který dala své matce na smrtelné posteli. Musela se od píky naučit lovit, smlouvat a obstarat vše pro rodinu, aniž by jí někdo vedl nebo byl vděčný. V okolních lesích už ale žije méně a méně zvěře a zima je příliš krutá. Odváží se jít hlouběji do lesa, kde mezi své oběti připočítá i mohutného vlka. Tato oběť jí ovšem změní život - a to definitivně. Za to, že tohoto vlka zabila, si ji do svého království odvede jedna ze vznešených víl, Tamlin. Co po ní bude chtít? Dostane se někdy zpět ke své nevděčné rodině? A jak se smrtelnice ubrání na území víl?

Zprvu musím začít tím, že na tuhle knihu jsem viděla, slyšela a četla spoustu recenzí, které knize příliš nenahrávali v její prospěch. Už jen to, že se jedná o zvrácený retelling Krásky a zvířete mi dalo trochu pochybností ohledně toho, co si mám od knihy slibovat. Musím ale říct, že mne příjemně překvapila. Ale zase ne moc příjemně. Líbil se mi děj, tedy alespoň většina jeho částí. Autorka vytvořila velmi zajímavý a kouzelný svět s vílami a hrůzostrašnými tvory, což já mám osobně moc ráda. 

Co mi na knize vadilo asi nejvíce, je obálka - v tom smyslu, že styl, jakým je na ní udělán název knihy se jednoduše ošoupe, takže po několika cestách s touto knihou v tašce už skoro nebylo k přečtení, co vlastně čtu. Ačkoliv byl děj trochu předvídatelný, Sarah J. Maas se povedlo i tak sem tam podstrčit něco, co jsem nečekala. To se ovšem nestalo moc často. Hlavní hrdinka mi vadila, především její naivita a omezenost. Hlavní záporák, ač se tato postava zdála nepřemožitelná, nakonec pohořela naprosto banálním způsobem. Jak už jsem zmínila, jedná se o retelling Krásky a zvířete - ovšem na rozdíl od tohoto příběhu hlavní hrdinku se "zvířetem" nespojuje láska romantická, ale fyzická. 

Což je jeden z důvodů, proč bych tuhle knihu doporučila především mládeži nad 15 let. Před přečtením knihy jsem to netušila a omylem ji doporučila nadšeným rodičům, pro jejich nezletilé dcerky. Ups. Myslím, že styl psaní autorky se bude líbit kde komu, ale pozor na erotické scény.

Určitě ji ale nečtěte, pokud nesnesete pomyšlení, že se nevcítíte do hlavní hrdinky, protože u téhle knihy to hrozí. Taky pokud neholdujete erotice ve fantasy knihách nebo to máte pro někoho, kdo ještě nepřekročil patřičný věk, raději se na blogu poohlédněte po nějaké jiné knize. 

A teď přichází čas na hodnocení. Knížka se mi líbila, ale zase mne nenadchla úplně ve všem, proto jí dávám 7/10. Už brzy se chystám na další díl a pokud jste jej už četli, letos, v roce 2018, vychází třetí díl této série!

6 komentářů:

  1. Podle mě ty erotické scény nejsou zas tak strašné, aby to bylo 15+ :D obzvláště vzhledem k dnešní době.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beru to taky vzhledem k tomu, co jsem slyšela o druhém dílu, když to doporučím teď, neubráním je tomu, co se bude dít ve dvojce :D

      Vymazat
  2. Mě se také dařilo celkem dlouho se knihám S.J. Maas vyhýbat :) Zatím jediné co jsem od ní přečetla je právě Dvůr trnů a růží. Líbil se mi, tak se chystám i na další díl :) A těch erotických scén tam naštěstí nebylo moc .)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí ne, ale všichni mě připravují na dvojku, která je v tom prý daleko "horší" :D

      Vymazat
  3. Jednička byla co se týče erotiky slabá, za to dvojka?! Ta by měla být dostupná jedině nad 18 let :D Před pár dny jsem akorát dočetla dvojku a nemůžu si ji vynachválit! :-) Jsem zvědavá na tvůj názor na ni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem na ni moc zvědavá, uvidíme, kdy se k ní dostanu :D :)

      Vymazat