Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

14. 5. 2018

Přečteno! Renegáti

Každý z nás byl jednou ve fázi, kdy chtěl být superhrdinou, žejo? Nosit kápi ["Žádná kápě!" - Edna Modní], mít supersílu a konat dobro - nebo snad zlo? V příběhu Renegátů se dostáváme do situace, kdy dobro opět zvítězilo, tentokrát to ale vidíme z té druhé strany. Strany poražených. A jestli vás zajímá, jak to vidí zloduši, čtěte dál a podívejte se na novou recenzi!


Nova zůstala úplně sama. Po svržení Anarchistů, kterým vedl její strýček Ace, se musela hrstka těch, kteří přežili stáhnout do podzemí. V Nově zatím klíčil vztek a touha po odplatě. Jednou Renegáty zničí a pomstí se jim - za strýčka, za rodiče, za všechny.
Adrianův život by se zdál být dokonalý, díky rodičům Renegátům a jeho úžasné superschopnosti. Ale on chce víc - chce pomáhat lidem, což mu nekonečná pravidla Renegátů často nedovolují. A taky chce najít vraha své matky. A obě tyhle věci propojuje jedno jméno - Nightmare.
Co se stane, když se jejich cesty zkříží? Je všechno opravdu tak černobílé? 

Na téhle knize mě bavilo všechno. Ačkoliv nemusím superhrdinské filmy a komiksům z dílny DC a Marvel zatím taky statečně odolávám, na tuhle knihu jsem se těšila a moc jsem si její čtení užila. Líbí se mi styl vyprávění, který autorka používá, střídání perspektiv dvou hlavních postav - Novy a Adriana. Co taky oceňuji je fakt, že se nejedná o předem nalajnované love story mezi těmito dvěma. Veškerá romantika je tak nevinná, uvěřitelná a hlavně kdyby ji někdo vystřihl, nijak to neporuší hlavní děj knihy! 
K tomu, jak postavy asi vypadají, mi pomohla především hrstka fan artů, které se mi podařilo online objevit (ačkoliv moje původní představa před tím, než jsem je objevila byla úplně jiná - něco ve stylu "jak jako, že je Adrian černoch? V mojí hlavě je to skoro Clark Kent! Naopak Oscar pro mě byl vždycky černoch s berlemi!").
Velký plus kromě nenápadné romance má u mě kniha za zakomponování LGBT tématu!

My s Marissou máme asi nějaký nevyřešený problém, nicméně stejně jako se mi to povedlo u Cinder, jsem (bohužel) odhalila jeden z nejhlavnějších zvratů knihy. A dokonce úplně stejně po jednom víceméně nevinném rozhovoru, který měl odhalit úplně jinou zkutečnost a ne vám zkazit závěrečný WOW efekt. Ani to mi ale nezkazilo celkový dojem z knížky, beru to už prostě tak, že knížky od Meyerové jsou pro mě taková zkouška pozornosti a jestli u některé z dalších na zápletku nepřijdu ještě před jejím odhalením, asi jsem prostě nedávala pozor!
V jedné chvíli se pak stal nejspíš nějaký error v redakci. V jedné chvíli, kdy je scéna z pohledu druhé hlavní postavy, před kterou se Nova, alias Nightmare snaží skrýt svou pravou identitu, objeví místo přezdívky její skutečné jméno - ačkoliv tato postava neví, že (jak se říká v jedné české pohádce) "trhan a princ jsou jeden" - tím myšleno, netuší, že Nova je Nightmare a obráceně. Byl to fakt, který mě nutil se pozastavit, jestli jsem náhodou nepřeskočila stránku, kde by na celou věc dotyčný přišel.
A poslední věc, která mi vadí - ještě není druhý díl, sakra!

Určitě si tuhle knihu musí přečíst každý fanda Marissy Meyer! Jednoduše proto, že určitě milujete styl jejího psaní a vyprávění a tahle pecka je jen další předmět utvrzení v tom, že ona to prostě umí! Pokud vás láká superhrdinský svět - i když ne třeba tolik, jako to bylo u mě - rozhodně jí dejte šanci. Stejně tak vy, kdo už nechcete okatý a zamilovaný příběh, protože lehká pubertální náklonnost tohoto příběhu vás nemá šanci naštvat!

Jestli ale přeci jen Superhrdinové nejsou váš šálek kávy nebo vás z mojí recenze kniha i přesto nenadchla, zkuste si na blogu najít něco, co by se vám zalíbilo víc.

Knize dávám jasných 10/10 a šup sem s dalším dílem! Za poskytnutí knihy v reading copy děkuji Albatrosu a Humbooku!

5 komentářů:

  1. Zrovna jsem dočetla Cinder a chystám se na Scarlet. Hlavní zápletka mi byla jistá od prvních stran, ale stejně semi to moc líbilo. I proto mám chuť dát v budoucnu Renegátum šanci. :-D Jsem na ně vážně zvědavá, všichni je milují a já se na něvážně těším... Asi na ně vážně využiju nasbírané body v klubu Dobrovský. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to teda využij! Šup s bodíky pro Renegáty! Pak mi určitě musíš dát vědět, jak se ti líbily!

      Vymazat
  2. Pěkně napsaná recenze :) Kniha mě hodně láká, musím si ji brzy pořídit :) Snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, určitě se na ně vrhni, podle mě nezklamou :)

      Vymazat
  3. Renegátů se nemůžu dočkat. Už aby byl měsíc učení za mnou a já se do nich budu moct pustit! :)

    OdpovědětVymazat