Vybraný příspěvek

HUMBOOK FEST 2019!

20. 12. 2018

Hilda - seriál, komiksy, knihy a další

O Hildě už jste si mohli na blogu přečíst v rámci recenze na její komiksy. Dneska bych se ráda blíže podívala na knížku Hilda a pidilidi a srovnala ji jak s komiksovým příběhem, tak se seriálem, který se komiksem inspiroval a který dal vzniknout právě tomuto titulu (ztrácíte se? to je dobře). Jak to všechno s Hildou vlastně je a co všechno můžeme v současnosti s touto modrovláskou najít se dozvíte, když budete číst dál!

Komiksy

Nevím, zda se ke komiksům úplně rozepisovat, celou recenzi na ně najdete totiž tady. A to od prvního příběhu, kdy se s Hildou poprvé setkáváme až po chvíli, kdy ji vidíme naposled (SPOILER: jako trolla). Komiksy jsou krásně zpracovány a dávají úžasný základ dětské hravosti, zvídavosti a jedinečnosti. 

Seriál

Seriál z roku 2018, který má pod záštitou Netflix nám nabízí 13 dílů, ze kterých se pouze 5 inspirovalo dosud vyšlými příběhy v komiksové podobě, ovšem ne všemi z nich. To znamená, že nám přináší 8 nových příběhů naší oblíbené hrdinky. Co je taky od komiksů odlišné je grafické zpracování. Troufám si říct, že v seriálu získává Hilda příjemnější a přátelštější obličej a kresba je tak nějak uhlazenější a "koukatelnější". Seriál má příjemný soundtrack, jemné barvy a skvělý dabing v originále - včetně přízvuků. Jsou to taková Fantastická zvířata a kde je najít ve stylu Gravity falls.

Hilda a pidilidi

Díky seriálu se Hilda dostala do podvědomí více lidí a také dětí. Aby se to povedlo i knihám, rozhodl se autor Hildy Luke Pearson a spisovatel Stephen Davies, že tento příběh přenesou také do beletrické podoby. Knížečka Hilda a pidilidi vypráví příběh prvních dvou epizod seriálu, kde se naše modrovláska setkává s trollem, neviditelnými pidilidmi a nočními obry.
Má nádhernou předsádku a obálka pod přebalem skrývá nádherný detail Hildy a Větvíka na skvěle žluté obálce! Což ovšem neubírá ani přebalu, protože i ten je moc krásný. Je doplněná o ilustrace, u kterých mi připadá, že se dostaly do kompromisu kresby seriálové a původní komiksové. Knížečka má velké písmo a řádkování a zmíněných ilustrací je zde opravdu hodně, takže je vhodná i pro začínající čtenáře a za večer ji máte přečtenou jakoby nic.
Jako velký fanda komiksů i seriálu jsem si i čtení tohoto díla moc užila, ačkoliv už mi nemohla přinést nic nového. Je podle mě úžasný, že Hilda dostává další novou podobu, kterou se může přiblížit dalším čtenářům. Její zpracování je úžasné a poslední strana slibuje další pokračování, což mne velice potěšilo.
V rámci hodnocení knížek bych ráda ohodnotila i tuhle a to jak jinak než 10/10 - zpracování i příběh na jedničku! Děkuji nakladatelství Paseka za zaslání knížky na recenzi.

Hilda creatures

Nicméně svět Hildy obohatila ještě jedna maličkost, kterou je hra na mobilní telefony! Zkráceně spočívá v tom, že stejně jako Hilda i vy teď můžete hledat tvory, které se v jejím okolí vyskytují a to pomocí dobrůtek a předmětů, které si můžete koupit u Poleňáka (což je moje oblíbená postava btw) za žaludy - nezní to skvěle?!
Jen jediný malý problém mne od této hry odrazuje a to i přes počet Hafíků, na které zde můžete narazit, a to je její jednotvárnost. Zhruba po týdnu hraní (a možná už dříve) vám dojde, že se v podstatě celý její model stále opakuje, hra počítá s vaší neustálou aktivitou a někdy i tak trochu trestá, pokud si na ni nenajdete každý den čas. No, asi nic nemůže být perfektní a aspoň na chvíli vás to zahřeje u srdíčka. Ale co si budeme, knížka to není, že?

Žádné komentáře:

Okomentovat